Avusturyada Türklere Ayricalik...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 04-25-2012 (14:57)   Son Mesaj: 04-25-2012 (15:00)    Cevap: 2    Gösterim: 2475  

    04-25-2012

    Avusturyada Türklere Ayricalik...

    Avusturyada Türklere Ayricalik...
    TÜRKİYE ile Avrupa Birliği arasında yapılan anlaşmaların uygulanmaya konulması hakkında Avrupa mahkemelerinde alınan kararlar Avusturya İçişleri Bakanlığı'nda incelenmeye başlandı.





    Linz kentinde açılan bir davada Türk vatandaşı Murat Dereci oturma ve çalışma izni aldı. Avusturya İçişleri Bakanlığı AB'ye tam üye oldukları 1995 yılından bu yana alınan ağır kanunları Türklere uygulayamayacak. Avrupa Adalet Divanı, üye ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının kazanılmış haklarının elinden alınamayacağına ve bu hakların kötüleştirilemeyeceğine hükmetti. Bu hüküm ile Avusturya aleyhine açılan davalar ardı ardına kazanılmaya başlandı. Türk vatandaşları Avusturya'da açılan 18 davanın hepsini kazandı. Bunlardan biri de Linz şehrinde yaşayan Murat Dereci adlı Türk vatandaşı oldu. Dereci'nin avukatı Dr. Helmut Blum ile Yeşiller Milletvekili Alev Korun bir basın toplantısı düzenledi.

    AİLE BİRLEŞİMİNDE 21 YAŞ UYGULAMASI KALKIYOR

    Avukat Helmut Blum müvekkili Türk vatandaşı Murat Dereci'nin Avrupa Hukuku'na bağlı hakları uyarınca oturma ve çalışma izni aldığını anlattı. Alev Korun ise, burada yaşayan Türk vatandaşlarının hakları ve oturma müsaadeleriyle ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek istediklerini anlatırken, son haftalarda birçok dedikodu ve iddianın dolaşmaya başladığını söyledi. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan anlaşmalar ve değişik tarihlerde ek protokol olarak imzalanan uygulamalardan bir tanesinin 'Türk vatandaşlarının mevcut hakları korunur ve kötüleştirilemez' olduğunu vurgulayan Korun, şöyle devam etti:

    "Bu Avrupa Hukuku'dur. Almanya'da veya Avusturya'da kanunda olmasa bile bütün AB üyesi ülkelerinde geçerliliği olan ve uygulanması zorunlu olan bir kuraldır. AB hukuku Milli Hukuk'un üzerinde olduğu için bütün AB üyesi ülkelerinin bu kuralları uygulaması zorunludur."

    Alev Korun, Avusturya'nın 1 Ocak 1995 yılında AB'ne tam üye olduğunu, bu tarihten itibaren Türk vatandaşlarının Avusturya'da oturma, çalışma veya aile birleşimi gibi kanunlarda kötüleşmeler varsa bunların geçerli sayılmayacağını söyledi. "Bir örnek verecek olursak; 1 Ocak 2009 yılında aile birleşimi ile ilgili yaş sınırlaması getirildi. Buna göre; evlenen çiftlerin en az 21 yaşında olması şartı aranıyordu. Bu uygulama Türk vatandaşları için artık geçerli olmayacak" diyen Korun, şöyle devam etti:

    "Avusturya'ya gelmeden önce Almanca öğrenme şartı getirildi. 1 Temmuz 2011 yılında yürürlüğe giren en az A1 seviyesinde Almanca bilme şartı da ve bunun yanı sıra oturma müsaadesini uzatabilmek için A2 seviyesinde Almanca bilme şartı ve sınavları Türk vatandaşları için artık uygulanamaz. Çünkü bunlar Avrupa Hukuku'na aykırı ve Avusturya'da sonlandırılması gerekiyor."

    DURUM KARMAŞIK

    Bütün bu mahkeme kararları ve uygulamalardaki karmaşıklığın oldukça fazla olduğunu kaydeden Korun, şunları söyledi:

    "Mesela Avusturya'da çalışan veya ticaret ile uğraşan vatandaşların durumlarında da bir çok hakları var. Tüm bunlara Avusturya İçişleri Bakanlığı hızlı bir şekilde bakıp uygulaması gerekiyor. Bu hakların uygulanabilmesi için şu andaki Avusturya kanunlarının değiştirilmesi zorunlu değil. bu anlattıklarım Avrupa Hukuku olduğu için ve Avrupa Hukuku da Avusturya İç Hukuku'nun üzerinde olduğu için bu kararlar uygulanmak zorunda."

    YENİ KURALLAR GELECEK

    Edinilen bilgiye göre; Aile birleşimi için başvuran veya oturma ve çalışma izinleri ile ilgili sorunları olan Türk vatandaşları için yeni kurallar gelecek. Avusturya İçişleri Bakanlığı bu konuda çalışma başlattı. Kroun, bunların nasıl gelişeceğini önümüzdeki haftalarda göreceklerini, biraz daha sabırlı olmak gerektiğini anlattı.

    GÖZLER İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDA

    Alev Korun, Türk vatandaşlarının nasıl bir yol izlemesi gerektiği sorusuna şu karşılığı verdi:

    "İçişleri Bakanlığının yeni uygulamalara geçmesi gerekiyor. Bunun için de dediğim gibi zamana ihtiyaç var. Çünkü 1995 Yılından bu yana hangi kanunlar kötüleştirilmiş ise tek tek kontrol edilmesi gerekiyor. Bazı işlemler için yeni müracaat edecek vatandaşlarımız görevlilere 'Yeni uygulamalara göre haklarımı istiyorum' desin. Murat Dereci davasını örnek gösterirlerse iyi olur. Bunu vatandaş söylemese bile başvurulan makamların yüksek mahkeme kararına göre hareket etmesi gerekiyor. Durum öyle gösteriyor ki; Aile birleşiminde 21 yaş sınırı, Avusturya'ya gelmeden önce Almanca imtihanına girme ve A1 diploması alma zorunluluğu, buraya geldikten sonra 2 yıl içerisinde tekrar A2 seviyesinde Almanca sınavına girip diploma alma mecburiyetleri sonlanacak. Ama bu uygulama kalktı diye Almanca öğrenmeyi bırakmamak gerekir. Bu toplumun parçası olmak ve eşit haklarımızı aramak için Almanca bilmek şart. Aman kanun değişti diye lisan öğrenmeyi bırakmayalım. Şimdiye kadar Almanca konusunda bir tehdit vardı. Eğer Almanca öğrenemezsen seni buradan atarız tehdidi ortadan kalktı. Ama Almanca öğrenmeyi ihmal etmemek lazım. "

    AVUKAT MASRAFINA GEREK YOK

    Kazanılan hakların uygulanması için yapılan müracaatlarda yüksek ücretler karşılığında avukatlar tutulmasına gerek olmadığının altını çizen Korun," Kısa süre sonra uygulamalara geçilecek. Avukat tutmak isteyen bunu yapabilir ama danışma büroları devreye girecek. Herkse şahsen müracaatları ile haklarını elde edebilirler." dedi.

    (DHA - İhsan EKİCİ)




    Avusturyada Türklere Ayricalik... Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  04-25-2012, 14:59


    Avusturya Danıştayı, ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının yabancılar yasasında 1995 yılından sonra yapılan zorlaştırmalardan muaf olduğuna hükmetti.

    Avusturya İçişleri Bakanlığı, kararın uygulanacağını açıkladı.

    Murat Dereci'nin 2001 yılında Avusturya'ya gelerek iltica başvurusunda bulundu. Başvuru sonucunu beklerken, Avusturya vatandaşı bir bayanla evlenerek üç çocuk sahibi oldu. Dereci'nin süresiz oturum izni almak için yaptığı başvuru, yabancılar kanunu değiştiği için işleme alınmadı. Murat Dereci'ye, Türkiye'ye dönmesi ve başvurusunu oradan yapması bildirildi. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açan Dereci, hukuk mücadelesini kazandı. Hollanda Danıştayı, Avrupa Adalet Divanı'nın Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu ile 1963'te yaptığı "Tam Üyeliğe Dönük Ön Üyelik Antlaşması"na (Ankara Antlaşması) atıfta bulunarak Dereci lehine karar verdi.

    Dereci'nin avukatı Helmut Blum ve Türk kökenli Avusturya milletvekili Alev Korun düzenledikleri basın toplantısında Dereci'nin kazandığı dava ve Türk vatandaşlarının haklarına ilişkin bilgi verdi. Yeşiller Milletvekili Korun toplantıda İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner'e çağrıda bulunarak en kısa sürede mahkeme kararları sonrasındaki hukuki duruma ilişkin açıklama yapmasını istedi.

    İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: KARAR KESİN VE UYGULANACAK

    Avusturya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Karlheinz Grundböck, Danıştay'ın ve Adalet Divanı kararlarının kesin olduğunu ve uygulanacağını açıkladı. Avusturya Haber Ajansı'na konuşan Grundböck, Avusturya vatandaşları ile evli Türk vatandaşlarının ‘Türkiye'den gelmeden önce Almanca öğrenme' ya da uyum sözleşmesi gibi şartlara tabi tutulmayacaklarını açıkladı. Bunun yanı sıra evlilikte 21 yaş sınırı da kaldırılmış oldu.
    yabanGülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) yabanGülü

      Permalink - Mesaj no 2  04-25-2012, 15:00

    → Avusturyada Türklere Ayricalik...


    Avrupa Topluluğu Adalet Divanı'nın (ATAD) Avrupa'da yaşayan Türklere vize ve oturum şartlarının zorlaştırılmayacağına dair kararını ilk uygulayan ülke Avusturya oldu.

    Almanya bu konuda sayısız mahkeme kararı olmasına rağmen uygulamayı genelleştirmemişti.

    Avusturya'nın önde gelen gazeteleri, İçişleri Bakanlığı'nın dün yaptığı ‘karar kesin ve uygulanacak' açıklamasını manşetten duyurdu. Alınan karar ile Avusturya vatandaşları ile evli olan Türk vatandaşlarına uygulanan evlilikte 21 yaş ve Türkiye'de Almanca mecburiyeti ente,rasyon sözleşmesindeki tüm uygulamalar kaldırılmıştı.

    Der Standard gazetesi, haberi ‘Avrupa Birliği Mahkemesi Türklere Almanca zorunluluğunu kaldırdı' başlığıyla verdi. Bulvar gazetesi Österreich'ın ‘AB Mahkemesi Avusturya'ya karşı' üst başlığıyla duyurduğu kararı ‘Mahkeme Türklere Almanca mecburiyetini kaldırdı' ifadeleriyle manşetten verdi. Köşe yazarları tarafından ‘entegrasyon sürecine darbe vuracak bir gelişme' olarak yorumlanan karar Türk toplumu tarafından sevinçle karşılandı.

    ADALET DİVANI KARARININ TÜM TÜRKLERE UYGULANMASI İÇİN DAVA AÇILMALI

    Hukukçu Mahmut Şahinol, mevcut karar ile sadece Avusturya vatandaşları ile evli Türklere zorunlulukların kaldırıldığını, ancak ATAD kararının tüm Türklere yönelik verildiğini ifade etti. Şahinol bu sorunun çözümüne ilişkin şunları söyledi: "Davayı kazanan Murat Dereci'nin Avusturya vatandaşı birisiyle evli olmasından dolayı mevcut kazanım sadece Avusturya vatandaşları ile evli Türk vatandaşları için geçerli. Bir Türk vatandaşı dava açarsa birkaç yıl sürse bile bu sonradan yapılan zorlaştırmalardan tüm Türkler muaf tutulacaklar."

    KARARIN KAHRAMANI MURAT DERECİ

    Türkiye'de Almanca öğrenip gelmek ya da evlenmek için 21 yaşını beklemek gibi kuralların ortadan kaldırılmasını sağlayan kişi Murat Dereci. Uyum sözleşmesini uygulamadan kaldıran Dereci, 2001 yılında Avusturya'ya gelerek iltica başvurusunda bulundu. Başvuru sonucunu beklerken, Avusturya vatandaşı bir bayanla evlenerek üç çocuk sahibi oldu. Dereci'nin süresiz oturum izni almak için yaptığı başvuru, yabancılar kanunu değiştiği için işleme alınmadı.

    Murat Dereci'ye, Türkiye'ye dönmesi ve başvurusunu oradan yapması bildirildi. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açan Dereci, hukuk mücadelesini kazandı. Avusturya Danıştayı, Avrupa Adalet Divanı'nın Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu ile 1963'te yaptığı "Tam Üyeliğe Dönük Ön Üyelik Antlaşması"na (Ankara Antlaşması) atıfta bulunarak Dereci lehine karar verdi. Avusturya Danıştayı, Türk vatandaşı Murat Dereci'nin lehine verdiği karar ile ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının yabancılar yasasında 1995 yılından sonra yapılan zorlaştırmalardan muaf olduğuna hükmetti.

    ADALET DİVANI KARARLARI NE ANLAMA GELİYOR?

    Ankara anlaşması ile AB'nin en yüksek ve son yargı mercii olan Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD) AB-Türkiye Ortaklık Hukuku alanında ortaya çıkabilecek yorum sorunları konusunda yetkili kılınmış, mahkeme terminolojiye Soysal Kararı olarak geçen 19 Şubat 2009'da açıkladığı karar ile Katma Protokol'ün yürürlüğe girdiği 1 Mart 1973 tarihinde Türk vatandaşlarına vize uygulamayan ülkelerin, o tarihten sonra vize uygulaması getiremeyeceğine hükmetti. Karar, Türkiye ile AB arasında 23 Kasım 1970'te imzalanan Katma Protokol'ün 41/1. maddesine atıfta bulunarak hizmet sunmak amacıyla AB ülkelerine giden Türk vatandaşlarına yeni kısıtlamalar getirilmesini yasaklamıştı.

    Bu madde, "Akit taraflar, aralarında yerleşme hakkı ve hizmetlerin serbest edinimine yeni kısıtlamalar koymaktan sakınırlar." ifadesiyle zorlaştırmaların önüne geçmeyi amaçlıyor.
    yabanGülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) yabanGülü