Balkanlarda teröre karşı işbirliği   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-22-2012 (17:47)   Son Mesaj: 04-22-2012 (17:47)    Cevap: 0    Gösterim: 362  

    04-22-2012

    Balkanlarda teröre karşı işbirliği

    Balkanlarda teröre karşı işbirliği
    Bosna-Hersek, Sırbistan ve Karadağ, ''terörizm ve organize suçlara karşı'' işbirliği anlaşması imzaladı.

    Sırbistan'ın Zlatibor Dağı'nda düzenlenen toplantıda işbirliği anlaşması, Bosna-Hersek Güvenlik Bakanı Sadik Ahmetoviç, Karadağ İçişleri Bakanı İvan Brayoviç ve Sırbistan İçişleri Bakanı İvitsa Daçiç tarafından imzalandı. Anlaşma kapsamında üç ülke, terörizm ve organize suçlara karşı işbirliğinin güçlendirilmesi, sınır güvenliği ve Avrupa entegrasyonu alanında ortak çalışma yapmayı kabul etti.

    Bosna-Hersek Güvenlik Bakanı Ahmetoviç, imza töreninin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tür işbirliklerinin devam etmesi gerektiğini belirterek, terör ve organize suçlara karşı işbirliğinin önemini vurguladı.

    Tüm organize suç örgütlerinin birçok ülkede kendi hücreleri bulunduğuna işaret eden Ahmetoviç, bunun en iyi göstergesinin, aynı organize suç örgütü üyelerinin bölge ülkelerinde farklı operasyonlarla tutuklanmaları olduğunu kaydetti.

    Sırbistan İçişleri Bakanı İvitsa Daçiç de organize suçun sınır tanımadığını belirterek, bu konuda polis işbirliğinin şart olduğunu söyledi.

    Anlaşmayı imzalayan üç bakanın bölgedeki işbirliğinin en iyi göstergesi olduğunu belirten Daçiç, "Bütün bölge milletlerinin bir arada yaşadıklarını ele aldığımızda, bizim için Bosna-Hersek, Karadağ ve aynı şekilde Hırvatistan ile ilişkilerimiz çok önemlidir" dedi.

    Bölge ülkelerindeki polis operasyonlarında, tutuklanan kişilerin eski Yugoslavya ülkelerinde etkili suç örgütlerine üye ve sahte belgelere sahip olduklarına dikkati çeken Daçiç, bugünkü toplantıda terör ve organize suçlara karşı mücadelenin yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı olarak Avrupa Birliği ülkelerine göç sorunu konularının da ele alındığını belirtti.

    Karadağ İçişleri Bakanı İvan Brayoviç ise üç ülke arasındaki görüşmelerde herkesin ihtiyacı olan deneyim paylaşımının yapıldığını söyledi.




    Balkanlarda teröre karşı işbirliği Yorumları