Küçük: Yavru vatan olmak büyük şans   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-22-2012 (16:46)   Son Mesaj: 04-22-2012 (16:46)    Cevap: 0    Gösterim: 409  

    04-22-2012

    Küçük: Yavru vatan olmak büyük şans

    Küçük: Yavru vatan olmak büyük şans
    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı İrsen Küçük, ''Bugün bölgesinde her alanda örnek alınan, ekonomik gücü dünya devletlerinin dikkatini çeken, dış politikada saygı ve yön tayin eden rol üstlenen bir Türkiye'nin 'yavru vatanı' olmak bizler için büyük şanstır'' dedi.

    1. Türk-Arap Turizmi Buluşması, Atatürk Kongre Kültür ve Merkezi'nde (Merinos AKKM) başladı.

    Bursa Valiliği ile Arap Birliği Turizm Teşkilatı'nın işbirliğiyle düzenlenen ve açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı turizm buluşmasına, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Suudi Arabistan Kralı'nın kardeşi El-Velid bin Talal bin Abdulaziz El-Suud, Arap Birliği Turizm Teşkilatı Başkanı Dr. Bandar Fahad El-Fehaid, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve bazı Arap ülkelerinin bakanları katıldı.

    KKTC Başbakanı Küçük, açılış oturumundaki konuşmasında hayırlara vesile olacağına inandığı bu toplantının özellikle yeşil, şirin Bursa'ya ana vatan Türkiye'ye ve Arap ülkelerine çok önemli kazanılar sağlayacağına inandığını belirtti.

    ''Torunları olmaktan gurur duyduğumuz Osmanlı'nın kuruluş merkezi Bursa'nın aslında her köşesi cennet olan Türkiyemizin turizm alanında parlayan, yükselen değer olacağına inancım tamdır'' diyen Küçük, ''Ülkemizin her alanda yükselişini gördüğümüzde gururumuz, onurumuz, yarınlara yönelik umutlarımız çok daha yücelmektedir. Bugün bölgesinde her alanda örnek alınan, ekonomik gücü dünya devletlerinin dikkatini çeken, dış politikada saygı ve yön tayin eden rol üstlenen bir Türkiye'nin 'yavru vatanı' olmak bizler için büyük şanstır'' değerlendirmesinde bulundu.

    -Ertuğrul Günay-

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Arap Birliği Turizm Teşkilatı tarafından Bursa'nın '2013 Ana Turizm Destinasyon Merkezi' seçilmesinin sevindirici olduğunu belirtti.

    Bursa'nın ''Turizm Başkenti'' sıfatı vesilesiyle tarihsel ve doğal güzelliklerini başta Arap alemi olmak üzere bütün dünyaya tanıtmak için önemli bir fırsat yakaladığını dile getiren Günay, ''Turizm bugün sadece seyahat etmenin ötesinde bir anlam taşımaktadır. Turizm, insanları tanıştırma, kaynaştırma böylece barış ortamını geliştirme kavramıyla da ön yargıları yıkma anlayışı ile iç içedir. Turizm başta istihdam olmak üzere dış açığın giderilmesinde çok önemli ekonomik bir mekanizma niteliği taşımaktadır'' diye konuştu.

    Günay, turizmin büyütülmesinin ve geleceğinin garanti altına alınmasının ancak uluslararası işbirliği ve uluslararası barış ortamı içinde gerçekleşeceğine inandıklarını vurgulayarak, bu çerçevede 2012'de dünyayı gezecek 1 milyar turistin yaratacağı ekonomik gelişimin ve sosyal dönüşümün akılcı planlamalarla, kaliteden ödün verilmeden sürdürülebilir kılınması, işbirliğinin en temel konularından biri olduğunu bildirdi.

    Türkiye'nin, Arap Turizm Teşkilatı söz konusu olduğunda gerçek bir dost ve müttefik olduğunu anlatan Günay, şunları söyledi:

    ''2002'de ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı 13 milyon iken 2011 yılı sonunda bu rakam 31,4 milyona ulaşmıştır. 2002'de Türkiye 12 milyar dolar gelir elde ederken geçen yıl bu rakam 23 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakamların ışığında Türkiye 2023 hedefini; 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri olarak ortaya koymuştur. Bu hedefi ortaya koyarken, ikili ve çok uluslu ölçekte iyi ilişkiler ortaya koymak, tarihi ve tabiatı korumak, kaliteden ödün vermemek, sürdürülebilirliğin temel prensibidir.

    Bugün artık günümüzde turizm, kıyılarımızın betonlaşmasına, mavinin ve yeşilin kirlenmesine ve yok olmasına kesinlikle yol açmamalıdır. Bu bakış açısıyla Türkiye turizm sektörüne hükümetimizin verdiği öncelik ve özel sektörle işbirliği açısından örnek alınacak bir model oluşturmuştur. Bu parlak tablonun oluşmasında istikrarlı siyasal yapının ve doğru yapısal reformların kararlılıkla uygulanmasının ve hükümetimizce küresel ölçekli yeni bir vizyon oluşturulmasının kuşkusuz çok büyük bir payı vardır.''

    Günay, Bursa'ya gelen Arap konuklara kentin tarihi ve turistik yerlerini gezmeleri, başta ipek olmak üzere hediyelik eşya satın almaları önerisinde de bulundu.

    -''Her türlü desteğe hazırız''-

    Arap Birliği Turizm Teşkilatı Başkanı Dr. Bandar Fahad El-Fehaid ise Bursa'da böylesine önemli bir buluşmada bulunmaktan dolayı büyük mutluluk yaşadığını belirtti.

    Turizm buluşmasının başarılı olması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını anlatan El-Fehaid, ''Turizm, halkların ve kültürlerin entegrasyonunu desteklemektedir. Turizm, aynı zamanda diğer sanayi sektörlerine de destek olmaktadır'' görüşünü iletti.

    Türkiye'nin her yıl yaklaşık 31 milyon turisti ağırladığını, 2011'de Türkiye'ye gelen Arap turist sayısında yüzde 80 artış olduğunu dile getiren El-Fehaid, Arap ülkelerinin de yılda ortalama 35 milyon turist ağırladığını kaydetti.

    -''Bursa'da 4 mevsim ayrı güzel''-

    Bursa Valisi Şahabettin Harput da, böylesine önemli bir buluşmayı 4 mevsimi ayrı güzel olan Bursa'da gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

    Bursa'nın farklı zenginlikleri bağrında taşıyan, özellikle Arap alemi ve Ortadoğu için cazibe merkezi olduğunu anlatan Harput, ''Geçmişi MÖ 6 bin yıla kadar dayanan, Roma, Bizans, Selçuklu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapan, Osmanlı'yı kuran ve 130 yıl başkentlik yapan, 6 Osmanlı padişahının kabirleri bulunan bir kenttir Bursa. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Osmanlı'nın en canlı ve saf olarak yaşandığı bir kenti görmek için 2008 yılında Bursa'ya gelmiş ve kente hayran kalmıştır. Bursa 4 mevsim ayrı güzel bir kenttir'' dedi.

    1. Türk-Arap Turizm Buluşması ACTEX 2012 programı, 3 gün sürecek.




    Küçük: Yavru vatan olmak büyük şans Yorumları