Danimarka´da öğretmenlere sigara yasağı   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-22-2012 (14:48)   Son Mesaj: 04-22-2012 (14:48)    Cevap: 0    Gösterim: 386  

    04-22-2012

    Danimarka´da öğretmenlere sigara yasağı

    Danimarka´da öğretmenlere sigara yasağı
    Danimarka, başta ilk ve orta öğretim kurumları ile liseler olmak üzere her türlü eğitim kurumunda sigara içmeyi yasaklamaya hazırlanıyor.

    İktidara geldiğinden beri "yeşil politikalara" ağırlık veren sol hükümet sigara yasağı konusunda kararlı. Hazırlanan yasa tasarısı önümüzdeki günlerde parlamentoya sunulacak. Hükümeti dışardan destekleyen Birlik Listesi yasağı "doğru yönde atılmış bir adım" olarak değerlendiriyor. Parlamentoya yakın kaynaklar yasağın önümüzdeki dönemde yürürlüğe girmesine kesin gözüyle bakıyor. Yasak sadece öğrenciler için değil öğretmenler ve diğer okul çalışanları için de geçerli olacak.

    Dünyada ortalama insan ömrünün en uzun olduğu ülkelerden biri olan Danimarka, sigara ve alkol gibi insan sağlığını tehdit eden maddelerle mücadelesini her geçen yıl biraz daha sertleştiriyor. Daha önce çeşitli kamu binalarında sigara içilmesini yasaklayan Danimarka şimdi de okullara el attı. Hükümet tarafından hazırlanan ve parlamentonun büyük bir çoğunluğu tarafından desteklenen kanun tasarısıyla, başta ilk ve orta öğretim kurumları ile liseler olmak üzere her türlü eğitim kurumunda sigara içilmesi yasaklanacak. Yasağa uymayanlara ilk seferde 5 bin ikinci seferde 10 bin üçüncü seferde ise 20 bin kron para cezası verilecek.

    Konuyla ilgili bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Astrid Kragh, ""Amacımız gençlerimizi sigaranın zararlı etkilerinden korumak."" dedi. Yasakla birlikte Danimarka"nın daha sağlıklı bir ülke olacağını belirten Bakan Kragh, ""Hükümet olarak gençlerin sağlıklı tercihler yapmasını sağlamak gibi bir yükümlülüğümüz var. Eğer onları daha yolun başındayken sigaradan uzak tutabilirsek daha sağlıklı bir Danimarka için önemli bir adım atmış oluruz."" dedi.




    Danimarka´da öğretmenlere sigara yasağı Yorumları