Sudan´dan Güney Sudan´a yeni şartlar   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-21-2012 (00:46)   Son Mesaj: 04-21-2012 (00:46)    Cevap: 0    Gösterim: 539  

    04-21-2012

    Sudan´dan Güney Sudan´a yeni şartlar

    Sudan´dan Güney Sudan´a yeni şartlar
    Sudan, Güney Sudan'la ilişkilerin "normalleşmesi" için koşullar öne sürdü.

    Sudan Dışişleri Bakanlığı'nın bildirisinde, Güney Sudan'ın varolan anlaşmaları ve aralarında iki ülke istihbarat başkanlarının şubat ayında imzaladığı saldırmazlık paktının da bulunduğu güvenlik konusundaki memorandumu "tanıması ve onaylaması", 1 Ocak 1956'de Sudan'ın bağımsızlığından önce varolan sınırları tanıması, topraklarına karşı tüm "saldırıların" son bulması, topraklarındaki Güney Sudan askerlerinin geri çekilmesi ve Juba'nın, Sudan'ın Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinde hükümete karşı savaşan militanlara olan desteğini çekmesi koşulları ortaya kondu.

    Bildiride, Güney Sudanlı yetkililerin, Sudan'ın Darfur bölgesindeki isyancı gruplara "destek vermeye veya bu grupları yanına kabul etmeye" son vermesi de istendi.

    Sudan, bu koşullar altında ilişkilerini normalleştireceğini açıkladı.

    Öte yandan, Güney Sudan ordusu, birliklerinin halen Hiclic bölgesinde olduğunu belirtti.

    Sudan yönetimi, petrol zengini Hiclic kentini geri aldığını duyurmuştu.

    Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir'in, ordu birliklerine Hiclic kentinden çekilme emri verdiği bildirilmiş, hükümet yetkilileri de çekilme işleminin 3 günde tamamlanmasını beklediklerini açıklamıştı.

    Güney Sudan-Sudan sınırındaki çatışmalar, yaklaşık iki haftadır kesintisiz sürüyor. Güney Sudan askerleri, 10 Nisan'da Sudan'ın kontrolündeki Hiclic kentini ele geçirmiş, Sudan yönetimi de Güney Sudan'ı "düşman" ilan etmişti.




    Sudan´dan Güney Sudan´a yeni şartlar Yorumları