Çin Komünist Partisi´nde kongre hazırlığı   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-20-2012 (15:46)   Son Mesaj: 04-20-2012 (15:46)    Cevap: 0    Gösterim: 353  

    04-20-2012

    Çin Komünist Partisi´nde kongre hazırlığı

    Çin Komünist Partisi´nde kongre hazırlığı
    Çin Komünist Partisi, 5 yılda bir yapılan Ulusal Parti Kongresi'ne hazırlanıyor.

    Ekim ayında yapılacak kongre, ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıyor.

    18. Ulusal Kongre'de Politbüro Daimi Komitesi'nin 9 üyesinden 7'si yaştan ve iki dönemlik sınırlamadan dolayı emekliye ayrılacak.

    Emekliye ayrılacaklar arasında Cumhurbaşkanı Hu Cintao ve Başbakan Wen Ciabao da bulunuyor.

    Çin'in en yüksek organı olarak kabul edilen ve haftada bir toplanan Politbüro Daimi Komitesi'nde boşalacak yerlere daha genç isimler atanacak. Ulusal Kongre sırasında komiteye atanacak yeni isimlerden Başbakan Yardımcısı Li Keqiang'a Çin'in yeni başbakanı gözüyle bakılıyor.

    Daimi Komiteye atanması beklenenler arasında Komünist Parti'nin Şanghay Başkanı Yu Zhengsheng ve Kamu Güvenliği Şefi Meng Jianzhu da yer alıyor.

    Gelecek beş yıl için yol haritasının belirleneceği kongre sırasında 25 üyeli Politbüro'nun da 7 üyesi değişecek ve yerlerine yeni üyeler atanacak.

    Komünist Parti içindeki en yüksek organ olarak kabul edilen, 204 üyeli Merkezi Komite'nin yeni üyeleri de kongre sırasında seçilecek. Merkez Komitesi, Politbüro Daimi Komitesi, Komünist Parti Politbürosu, Sekretarya ve Merkezi Askeri Komite üyelerini seçiyor.

    Kongreye aralarında Hong Kong ve Tayvan'ın da bulunduğu 31 eyaletten 2270 delege katılacak.

    1 milyar 338 milyon nüfusa sahip Çin'de Komünist Parti'nin, nüfusun yaklaşık yüzde 6'sına tekabül eden 80 milyon 269 bin üyesi var.

    1 Temmuz 1921'de Mao Zedong tarafından kurulan Komünist Parti, iç savaşın ardından iktidara gelmişti.

    AA




    Çin Komünist Partisi´nde kongre hazırlığı Yorumları