Rusya, Suriye için arabuluculuğa hazır   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-19-2012 (00:47)   Son Mesaj: 04-19-2012 (00:47)    Cevap: 0    Gösterim: 395  

    04-19-2012

    Rusya, Suriye için arabuluculuğa hazır

    Rusya, Suriye için arabuluculuğa hazır
    Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkileri Komitesi Başkanı Mihail Margelov, Suriye'de muhalifler ve Suriye askerleri arasında ulusal diyaloğun sağlanması için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.

    Margelov, Moskova'da Suriyeli muhalif liderlerle Suriye'deki son durum ve barış çabalarını görüşmek için bir araya geldi.

    Rusya Federasyon konseyi üyesi senatörlerin de Suriye'de gözlemci olarak görev yapmaya hazır olduğunu ifade eden Margelov, ''Uluslararası bir uzlaşıya varılmasına ve ulusal diyaloğun geliştirilmesine katkıda bulunacak her türlü etkinliğe katılmaya hazırız. Bu yüzden de Suriyelilerin sorunlarının Suriyeliler tarafından çözülmesini savunan herkese dostluğumuzu ve desteğimizi göstermeye hazırız'' dedi.

    Demokratik Değişim İçin Ulusal Koordinasyon Komitesi Koordinatör Yardımcısı Arif Dalila da yaptığı açıklamada, diyaloğun sadece ve sadece Annan Planı'nın uygulanmasından sonra başlayabileceğini belirtti. Dalila, ''Biz öncelikle ateşkes, ardından da ordunun kent ve köy merkezlerinden çekilmesini, mahkumların serbest bırakılmasını, insanlara ilkyardım ve insani yardım sağlanmasını istiyoruz. Ayrıca mültecilerin de ülkeye dönmesini istiyoruz. Ancak bunların sağlanmasından sonra hükümet ve muhalefet arasında yeni bir rejimin oluşturulması için diyalog sağlanabilir'' diye konuştu.

    İnsan Hakları Arap Komisyonu Sözcüsü Haytham Manna da bugün Moskova'daki temaslarının ardından düzenlenen basın toplantısında, Rusya'nın Suriye'de demokratik değişim için desteğini açıkladığını ve Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini savunduğunu belirtti. Manna, ''Rus hükümeti temsilcileri diktatoryal bir rejimi destekleme eğilimi içinde değildi. Demokratik değişimin sürdürülmesi gerektiğinden bahsediyorlar ve bu bizim için son derece önemli'' ifadesini kullandı.

    Rusya'nın gücünü Suriye lideri Beşşar Esed'i Annan Planı'na uymak için teşvik etmede kullanacağını umduklarını kaydeden Manna, ''Rusya'nın Esed hükümeti üzerinde baskı kurmak ve Annan'ın misyonun başarılı olması için gerekli her türlü gücü var'' dedi.

    Suriye'de Demokratik Değişim İçin Ulusal Koordinasyon Sözcüsü Abdul-Aziz-El-Heir de yaptığı açıklamada, Rusya'nın pozisyonunun son 2 ayda ve özellikle de son 2 haftada değiştiğini belirtti.




    Rusya, Suriye için arabuluculuğa hazır Yorumları