Rice, Ban ki-Mun´un raporunu bekliyor   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-19-2012 (00:47)   Son Mesaj: 04-19-2012 (00:47)    Cevap: 0    Gösterim: 342  

    04-19-2012

    Rice, Ban ki-Mun´un raporunu bekliyor

    Rice, Ban ki-Mun´un raporunu bekliyor
    BMGK Dönem Başkanı Rice:''Genel Sekreterin raporunu bugün alacağız. Gelecek hafta Annan'ın bize direk bilgi vermesini umuyoruz'' dedi.

    BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Dönem Başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un, Suriye'ye BM gözlemci misyonunun kurulmasına ilişkin raporunu bugün alacaklarını teyit ederek ''Gelecek hafta da BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın bize direk bilgi vermesini umuyoruz'' dedi.

    Rice BM'de gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, yarın BMGK üyelerinin, Annan'ın yardımcısı Jean-Marie Guehenno ve BM Barışı Koruma Operasyonlar Bölümünden Edmund Mulet ile Genel Sekreter Ban'ın söz konusu raporunu değerlendireceklerini söyledi.

    ''Gelecek hafta da Ortak Özel Temsilci Annan'ın, Suriye'de arazideki duruma ilişkin bize direk olarak bilgi vermesini umuyoruz'' diyen Rice, BMGK'nın, bu görüşmelerin, değerlendirmelerin ve Genel Sekreter Ban'ın raporu kapsamında çalışacağını belirtti.

    Rice, sorular üzerine ABD'nin, Suriye'de görev yapacak BM misyonunun, başka ülkelerde görev yapan diğer BM misyonları gibi hareket ve iletişim serbestliğinin şart olduğunu düşündüğünü kaydetti.

    BMGK'nın, Suriye'ye öncü gözlemci misyonunun gönderilmesine karar veren 2042 sayılı kararının açık olduğunu vurgulayan Rice, ''BM'nin Suriye'de tam bir gözlemci misyonunun bulunması için ateşkesin korunuyor olabilmesi, BM misyonunun da engelsiz ve serbest şekilde Suriye'de görev yapabilmesi gerekiyor. Ancak şu anda koşulların bu şekilde olmadığı yönünde haklı bir endişe var'' dedi.

    Ban'ın kurulmasını önereceği tam kapasite gözlemci misyonunun 250 personeli olmasının yeterli olup olmayacağına yönelik sorular üzerine ise Rice şunları söyledi:

    ''Net olarak şunu ifade edeyim, sayısı ister 30, ister 250, ister 2 bin olsun, bu gözlemci misyon ateşkesi sürdürecek olan taraf değil, bunu yapacak olan Suriye'deki yönetim ve muhalefettir, yani sorumluluk onlarda, gözlemci misyonda değil ki. Personel sayısı ne olursa olsun, gözlemci misyonun adı üstünde, arazide ne olup bittiğini gözleyecek ve rapor edecek, ve bu misyon BM Şartı'nın 6. Bölümü kapsamında görev yapacağı için de silahsız olacak.''

    AA




    Rice, Ban ki-Mun´un raporunu bekliyor Yorumları