Avrupa Parlamentosu´nda kesinti tartışması   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-13-2012 (19:46)   Son Mesaj: 04-13-2012 (19:46)    Cevap: 0    Gösterim: 306  

    04-13-2012

    Avrupa Parlamentosu´nda kesinti tartışması

    Avrupa Parlamentosu´nda kesinti tartışması
    AP üyesi Emine Bozkurt, Hollanda'da ve diğer AB ülkelerinde yıllarca çalışıp sosyal güvenlik ödeneklerine hak kazanan Türk işçilerdeki kesintisintiye karşı çıktı.

    Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Emine Bozkurt, Hollanda;da ve diğer AB ülkelerinde yıllarca çalışıp sosyal güvenlik ödeneklerine hak kazanan Türk işçilerin, Türkiye´ye dönmeleri durumunda ödeneklerinde kesinti yapılmasının hakkaniyete uymadığını söyledi.

    İşçi Parti;li (PvdA) Bozkurt, yaptığı yazılı açıklamada, Türk işçilerin ödenmeyen sosyal güvenlik ödenekleriyle ilgili Avrupa Komisyonu;na yazılı soru önergesini sunduğunu bildirdi.

    Sosyal güvenlik ödemelerini yapan üye devletten başka bir devlete taşınılması durumunda, tamamlayıcı aylıkların AB üyesi devletler tarafından 1 Ocak 2010;dan beri ödenmediğine işaret eden Bozkurt, bu durumun hem Türkiye´ye dönüş yapmış hem de başka ülkelere taşınmış Türk işçileri için çok büyük sorun oluşturduğunu söyledi.

    Pek çok Türk vatandaşının kendisine bu konuyla ilgili sıkıntılarını aktardığına değinen Bozkurt, "Hollanda;da ve diğer AB ülkelerinde yıllarca çalışıp sosyal güvenlik ödeneklerine hak kazanan Türk işçilerin, sonunda yıllarca hayalini kurdukları gibi Türkiye;ye dönmeleri durumunda hak kazandıkları ödeneklerde kesinti yapılmasının hakkaniyete uymuyor. Avrupa ülkelerinde o ülkelerin vatandaşları ile birlikte 40 yıl boyunca canını dişine takıp çalışan Türk vatandaşları, çocuklarını okutup yaşadıkları ülkelere sağladıkları tüm katkılardan sonra emekliliklerini huzur içinde Türkiye;de yaşamak istiyorlar. Bu da onların en doğal hakları. Türkiye;ye döndükleri için yıllarca çalışıp hak kazandıkları ödeneklerde kesinti yapılması, bu vatandaşların emeklerine yapılan büyük bir saygısızlıktır" dedi.

    Bu durumun ayrıca AB-Türkiye Ortaklık Hukuku;na ve dolayısıyla AB Hukuku;na da aykırı olduğunu savunan Bozkurt, şöyle devam etti: "AB-Türkiye Ortaklık Konseyi;nin Türk işçilere ve ailelerine uygulanan Sosyal Güvenlik programlarına ilişkin 3/80 ayılı kararı uyarınca yaşlılık, maluliyet, geride kalanlara ödenen ve iş kazalarına ilişkin ödenekler kesintiye uğratılamaz. Bunu Avrupa Adalet Divanı da C-485/07 sayılı Akdaş Kararı;nda teyit etti ve bu ödeneklerin hak sahiplerine ödenmesini istedi. Ancak Adalet Divanı;nın Akdaş Kararı´nı verdiği 26 Mayıs 2011 tarihinden bu yana üye devletler hala ödeneklerin transferine başlamadı. Avrupa Birliği Komisyonu´na bugün sunduğum yazılı soru önergesinde Komisyon´un, Adalet Divanı´nın Akdaş kararı uyarınca, tüm üye devletlerin hak sahiplerine sosyal güvenlik yardımlarının kesintiye uğratılmadan ödenmesini sağlamak için hangi somut adımları atacağını sordum. Ödenekler fiilen ödenmeye başlayana kadar bu konunun takipçisi olacağım."




    Avrupa Parlamentosu´nda kesinti tartışması Yorumları