Suriye´den Türkiye´ye ağır eleştiri   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-13-2012 (13:46)   Son Mesaj: 04-13-2012 (13:46)    Cevap: 0    Gösterim: 372  

    04-13-2012

    Suriye´den Türkiye´ye ağır eleştiri

    Suriye´den Türkiye´ye ağır eleştiri
    Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, ülkesinin BM Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın misyonunu bir başarı haline getirme kararlığını dile getirirken Türkiye’ye ağır eleştirilerde bulundu.

    Caferi, "Türk hükümetinin politikalarının sorunun bir parçası haline geldiğini, ortak sınırdan silahlı unsurların sızmalarını kolaylaştırdığını ve topraklarında silahlı gruplara evsahipliğini yaptığı"nı iddia ettiği açıklamaları sırasında "sınır ihlali" olayına ilişkin Şam'ın versiyonunu da anlattı.

    Beşar Caferi, New York"ta düzenlediği basın toplantısında ülkesinin Annan ile işbirliğine olan bağlılığını vurgularken bölgede bazılarının planın başarılı olmasından, şiddete son verilmesinden "hayalkırıklığı duydukları"nı öne sürerken "hayal kırıklığı duydukları için planı sabote etmek amacıyla her türlü olasılık" üzerinde durduklarını iddia etti.

    Suriye medyasınca yansıtılan açıklamalarında Caferi "Bugün, herhangi bir barış planını desteklediklerini öne sürenlerin tepkilerini ve inandırıcılığını doğrulatıyoruz" şeklinde konuştu.

    -"TÜRKİYE, SORUNUN BİR PARÇASI"-

    Basın toplantısı sırasında Türkiye"nin tavrına yönelik sert eleştirilerde bulunan Caferi, "Türk hükümetinin politikalarının sorunun bir parçası haline geldiğini, ortak sınırdan silahlı unsurların sızmalarını kolaylaştırdığını ve topraklarında silahlı gruplara evsahipliğini yaptığı"nı öne sürdü.

    -"TÜRKİYE, NATO"YA BAŞVURMADAN TUTUMUNU GÖZDEN GEÇİRMELİ"-

    Caferi, Türk politikalarının "Annan Planı'nın ihlali olarak değerlendirildiğini" savunduktan sonra "Bölgenin istikrara ve iki komşuluk ilişkilerine ihtiyacı olduğu için Türkiye"nin NATO"dan müdahale etmesini talep etmeden önce tutumunu gözden geçirmesi gerektiğini" de savundu.

    -ŞAM"IN "SINIR İHLALİ" OLAYININ VERSİYONUNU ANLATTI-

    Basın toplantısı sırasında Ankara"nın "sınır ihlali" olarak nitelediği, Suriye"den Türkiye"ye ateş edilmesi olayına da değinen Caferi "Silahlı bir grubun Türkiye"den Suriye"ye girmesi ve Suriye topraklarında bir polis merkezine ateş açması üzerine Suriye polisinin karşılık verdiğini, saldırganların geri çekildikten sonra polis merkezine yeniden ateş açtıklarını, merkezin de karşılık verdiğini ve bu kayıplara yol açtığı"nı iddia etti.

    -GÖZLEMCİLER KONUSU-

    Beşar Caferi, Suriye hükümetinin gözlemcilerin, şiddetin sona erdiğinde konuşlanması gerektiğinde israrlı olduğunu belirtirken de "Gözlemcilerin konuşlanması, Suriye hükümeti ile BM arasında mutabakata varılan bir konudur ve halen konuşlanmaya ilişkin bazı teknik unsurlardaki nihai noktaları değerlendiriyoruz" dedi.

    ANKA




    Suriye´den Türkiye´ye ağır eleştiri Yorumları