´G-8 ekibi Suriye´deki ateşkesten memnun´   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-13-2012 (12:47)   Son Mesaj: 04-13-2012 (12:47)    Cevap: 0    Gösterim: 367  

    04-13-2012

    ´G-8 ekibi Suriye´deki ateşkesten memnun´

    ´G-8 ekibi Suriye´deki ateşkesten memnun´
    Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, G8 üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Suriye'de ateşkes konusunda anlaşmaya varılmasından memnun olduğunu söyledi.

    Rus haber ajansları Lavrov'un, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ile görüşmesinin ardından ziyaret ettiği Rusya Büyükelçiliği'nin Washington'daki ilk vize verme merkezinde Rus gazetecilerin gündemdeki bazı konularla ilgili sorularını yanıtladığını kaydetti.

    Lavrov, "G8 Dışişleri Bakanlarının Suriye'deki ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını" belirterek, ateşkesin bazı küçük olaylara karşın yürürlüğe girdiğini söyledi.

    Ateşkese rağmen ortaya çıkan olayların BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın da raporunda vurguladığı gibi böylesi durumlarda beklenmedik şeyler olmadığını kaydeden Lavrov, ''Yeni durumu düzeltme konusunda anlaştık. Clinton Suriye hükümetinin yanı sıra aynı sinyallerin Suriye muhalefetine de gönderilmesinin önemli olduğunu kabul etti'' dedi.

    "Füze kalkanında anlaşma yok"

    Lavrov bir başka soru üzerine Rusya ve ABD'nin füze kalkanı konusunda henüz bir anlaşmaya varamadığını belirterek, ''Rusya ve ABD arasında füze kalkanı konusunda şekil almaya başlayan bir anlaşma yok. Uzmanların çalışmalarını sürdürmesi gerekiyor'' diye konuştu.

    Rusya'nın füze kalkanının kendisine yönelik tehdit oluşturmadığına dair yazılmış güvence istediğini hatırlatan Lavrov, ''Pozisyonumuzun tam anlamıyla dikkate alınması için zorlamaya devam edeceğiz'' dedi.

    Washington'ın Vladimir Putin'in 7 Mayıs'taki yemin töreninin ardından bir Rusya-ABD zirvesi düzenlemeyi planladığını vurgulayan Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın Temmuz ayı sonunda Rusya'yı ziyaret etmeyi planladığını kaydetti.

    ABD'nin, Putin'in, 7 Mayıs'taki yemin töreninin ardından Camp David'de yapılacak G-8 zirvesine katılmasını beklediğini söyleyen Lavrov, ''Amerikalılar bu çerçevede (Putin ile) ayrı bir zirve düzenlenmesini istiyorlar. Bu durumu görevi devraldıktan sonra Sayın Başkana ileteceğiz'' dedi.

    "İran'ın nükleer programı"

    Bu arada Rus İtar-Tass ajansı Lavrov'un Washington'dan Moskova'ya dönerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programının askeri bir boyutunun olmadığının kesinleştirilmesinin gerektiğini söylediğini duyurdu.

    Rusya ve ABD'nin İran'ın nükleer programının askeri bir boyutunun olmadığını kesinleştirme hedefinin bulunduğunu kaydeden Lavrov, ''Bu konuyla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ilgilenmeli. Clinton ile İran'ın nükleer programı konusunu ele aldık. İranlı temsilcilerin 6'lı Grubun temsilcileriyle 14 Nisan'da İstanbul'da yapacağı görüşmeden oldukça umutluyuz'' dedi.

    Lavrov, İranlı müzakerecilerin İstanbul'daki toplantı öncesinde sorunun çözümü için yeni inisiyatiflerle geleceklerini açıkladığını ve bunun da kötü bir yaklaşım olmadığını düşündüğünü söyleyerek, ''ABD açısından karşılıklı olma koşuluyla aşama aşama nasıl ilerlenmesi gerektiğine dair somut fikirleri var. İran bir adım atar ve 6'lar Grubu da İran'ın kaygıları konusunda orta yolda buluşur'' dedi.




    ´G-8 ekibi Suriye´deki ateşkesten memnun´ Yorumları