Batı basını: 28 Şubat´la son hesaplaşma   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-13-2012 (11:47)   Son Mesaj: 04-13-2012 (11:47)    Cevap: 0    Gösterim: 386  

    04-13-2012

    Batı basını: 28 Şubat´la son hesaplaşma

    Batı basını: 28 Şubat´la son hesaplaşma
    Türkiye’de başlatılan 28 Şubat operasyonu, Batı’nın başlıca medya organlarının da gündeminde yer aldı. New York Times, operasyonu, “hükümet ile askerler arasındaki çatışmanın devamı” olarak niteledi.

    Financial Times, "ülkenin demokratik biçimde seçilmiş hükümeti ile ona ve seleflerine karşı komplo kurdukları iddia edilen subaylar arasında son hesaplaşma" olduğunu öne sürdü.

    -FT: "SON OPERASYONLAR, GÜÇ DENGESİNİN NE KADAR DEĞİŞTİĞİNİN İŞARETİ"

    Türkiye"nin "iddia edilen darbe liderlerini gözaltına aldığı"nı duyuran Financial Times , "Demokratik biçimde seçilmiş hükümeti ile ona ve seleflerine karşı komplo kurdukları iddia edilen subaylar arasında son hesaplaşma ile, Türkiye, 15 yıl önce "yumuşak" bir darbedeki iddia edilen rolleri nedeniyle 30 kadar kişi hakkında gözaltı kararlarını çıkarttı" yorumunu yaptı.

    İngiliz gazetesi, son gözaltıları, "şimdiye kadar daha çok mevcut hükümete yönelik olduğu iddia edilen darbe komplolarına odaklanan soruşturmalarının genişletildiğinin son işareti" olarak değerlendirdikten sonra şöyle devam etti:

    "Atılan adım, Türkiye"nin kutuplaşmış siyasi tabloda çok farklı tepkileri provoke etti. Hükümet destekçileri, bir zamanlar küdretli generallerin mahkemenin önüne çıkartılmasına yönelik son çabayı olumlu karşılarken karşıtlar, adaletten çok rövanş alma isteğinden kaynaklandığını söylediler."

    FT, bu çerçevede hükümetten ve muhalefetten gelen açıklamalara yer verdiği haberinde, gözaltıların 12 Eylül davasının başlamasından bir hafta sonra gerçekleştiğine dikkat çektikten sonra "Her iki olaya ilişkin son soruşturmalar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın muhafazakar hükümetinin iktidara gelmesinden bu yana Türkiye"deki güç dengesinin nasıl değiştiğinin işaretleridir" diye yazdı.

    2007 yılında ordunun Erdoğan hükümetine "örtülü bir tehdit"te bulunduğunu kaydeden FT, ancak Erdoğan"ın o yıl yeniden seçim kazandığına, 2010 yılında anayasa reformlarının referandumda onaylanmasını sağladığına, geçen yılda da "ordu liderliğinde gerçekleşen ve askerlerin artık sivil kontrolün altında olduklarını açıkça belli eden bir değişikliğin olduğuna" da dikkat çekti

    -NYT: "28 ŞUBAT OPERASYONU HÜKÜMET-ORDU ÇATIŞMASININ DEVAMI"-

    New York Times gazetesi, 28 Şubat operasyonunu, "hükümet ile bir zamanlar boyun eğmez askerler arasındaki çatışmanın devamı"olarak nitelerken "Uzun bir dönemde katı laik devletinin dokunulmaz behçisi olarak değerlendirilen Türk ordusu, İslam yanlısı hükümetin iktidarı aldığı ve muvazzaf ve emekli subaylara karşı bir dizi davalar için zemin hazırladığından bu yana dokunulmazlığını kaybetti" yorumunu yaptı.

    Subaylardan akademisyenler ve gazetecilere kadar yüzlerce kişinin tutuklanarak Ergenekon ağının aracılığıyla mevcut hükümeti devirmek için komplo kurmakla suçlandığını belirten gazete, eleştirenlerin de darbelerin cezalandırılmadığına işaret ederek tutuklamaların hükümet karşıtlarını bastırmak için bir bahane oluşturduğunu söylediklerini kaydetti.

    "Şimdi eski darbelerin bazıları, ateş altına giriyor" ifadesini kullanan gazete, 28 Şubat operasyonu kapsamında Emekli Orgenaral Çevik Bir ve başka subayların Refal Partisinin liderliğindeki hükümetin iktidardan uzaklaşmasının zorlanmasındaki rollerinden dolayı soruşturulduğunu yazdı.

    ABD"li gazete, Türk hükümetinin soruşturmayı olumlu karşılandığını, daha demokratik bir ülkeye doğru bir adım olduğunu söylediğini belirtikten sonra geçen hafta 12 Eylül davasının başladığını da anımsattı.

    (ANKA)




    Batı basını: 28 Şubat´la son hesaplaşma Yorumları