ABD: Provokasyona karşı tetikteyiz   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-13-2012 (09:44)   Son Mesaj: 04-13-2012 (09:44)    Cevap: 0    Gösterim: 321  

    04-13-2012

    ABD: Provokasyona karşı tetikteyiz

    ABD: Provokasyona karşı tetikteyiz
    Kuzey Kore'nin dünya gözlem uydusu taşıyan füze fırlatma girişimi, Beyaz Saray ve G-8 dışişleri bakanlarının tepkisini çekti.

    Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yazılı açıklamasında, füze fırlatma girişimi başarısızlıkla sonuçlansa da Kuzey Kore'nin provokatif eylemlerinin bölge güvenliğini tehdit ettiğini, uluslararası yasaları ihlal ettiğini ve bu davranışıyla son dönemlerdeki taahhütlerini çiğnediğini kaydetti.

    Carney, bu girişim kendilerinde sürpriz yaratmasa da Kuzey Kore'nin herhangi bir füze faaliyetinin uluslararası toplumda kaygı oluşturduğunu ifade ederek, "ABD, Kuzey Kore'nin provokasyonları karşısında tetikte kalmayı sürdürüyor ve bölgedeki müttefiklerimizin güvenliğine yönelik tam bağlılığımız sürüyor" ifadesini kullandı.

    Kuzey Kore'nin provokatif eylemleriyle sadece kendi izolasyonunu daha da artırdığını ifade eden Carney, yönetimin, halkı açlık çekerken, parasını silah ve propagandalara harcadığı değerlendirmesinde bulundu.

    G-8 dışişleri bakanları: "Tedbirleri değerlendirmeye hazırız"

    Washington'da iki günlük toplantı düzenleyen G-8 ülkeleri dışişleri bakanları da Kuzey Kore'nin füze fırlatma girişimiyle ilgili ortak yazılı açıklama yaparak, bu eylemi kınadılar.

    Bu eylemin BM Güvenlik Konseyi'nin 1695, 1718 ve 1874 sayılı kararlarının ihlali anlamına geldiği belirtilen ortak açıklamada, bunun bölgesel barış ve istikrarı tehlikeye soktuğu kaydedildi.

    Açıklamada, Kuzey Kore, balistik füze teknolojisi kullanarak daha başka füze fırlatma girişimlerinden veya Kore yarımadasındaki durumu ağırlaştıracak diğer eylemlerden uzak durmaya ve uluslararası taahhüt ve yükümlülüklerini yerine getirmeye çağrıldı.

    Açıklamada, "G-8 dışişleri bakanları olarak, Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal eden tüm faaliyetlerine cevap vermeye ve BMGK'nin uygun bir yanıt vermesi için çağrıda bulunmaya yönelik tedbirleri, diğer ülkelerle değerlendirmeye hazırız" ifadesi kullanıldı.




    ABD: Provokasyona karşı tetikteyiz Yorumları