BMGK´daki Suriye zirvesi sona erdi   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-12-2012 (22:47)   Son Mesaj: 04-12-2012 (22:47)    Cevap: 0    Gösterim: 332  

    04-12-2012

    BMGK´daki Suriye zirvesi sona erdi

    BMGK´daki Suriye zirvesi sona erdi
    Kofi Annan'ın BM Güvenlik Konseyi üyelerine Suriye'deki durum ve 6 maddelik barış planının uygulanmasına yönelik bilgi verdiği toplantı sona erdi.

    Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi, Suriye hükümetinin Annan planına bağlı olduğunu ve bu plana herkesin bağlı olmasını beklediklerini söyledi.


    Basına kapalı toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Caferi, ''Bir kez daha yinelemek istiyorum, hükümetim Annan misyonun başarılı olması için taahhütte bulunmuştur, plana bağlıdır. Sayın Annan'la işbirliği yapma taahhütümüz var ve diğer tarafların da Annan planının tüm hükümlerine bağlı kalarak aynı taahhütleri vermelerini ve plan aleyhine çalışmamalarını istiyoruz'' dedi.

    Bu kapsamda bazı bölgesel ve uluslararası aktörleri Annan planına karşı çalışmakla suçlayan Caferi, ''Bu plana sadece bizim bağlı olmamız yetmez, herkesin bu plana açık şekilde bağlı olduğunu göstermesi gerekir. Bugün bazı aktörler Annan planının başarılı olmasından ve bu sabah saat 06.00'da şiddetin durmasından dolayı hayalkırıklığı içindeler. Şiddetin durması Suriye hükümetinin güvenirliğini teyit etmiştir. Bu kapsamda kışkırtıcı açıklamalarda bulunmak sürece yardımcı olmayacaktır. Tam tersine bu tür kışkırtıcı hareketler Annan planının başarıya ulaşmasını engelleyecektir'' diye konuştu.

    Suriye'de silahlı grupların şiddetinin devam ettiğini ve bunun durması gerektiğini savunan Caferi, Suriye ordusunun itidal içinde davrandığını savundu.

    ''Biz Annan planına bağlıyız ve aynı plana herkesin bağlı olmasını istiyoruz'' diyen Caferi, Annan planı çerçevesinde BM gözlemci heyetinin Suriye'ye gönderilmesine karşı olmadıklarını da belirterek ''Bizim saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Şu an bu gözlemci misyonun teknik detayları görüşülmektedir. Suriye hükümeti, BMGK'nın konuyla ilgili karar tasarısını hazırlayıp bu konuda karar almasının ardından Suriye'ye BM gözlemci misyonunun biran önce gitmesine onay verecektir'' dedi.

    Suriye ordusunun yerleşim merkezlerinen askerlerini tamamen çekmediğine yönelik soru üzerine ise Caferi bunun doğru olmadığını savunarak ''Biz kendi üstümüze düşeni yaptık, faaliyetlerimize son verdik, diğerlerinin de aynısını yapmasını istiyoruz. Biz 6 maddelik Annan planına uyuyoruz, bu plan bir bütündür ve herkesin paketin tümüne saygı göstermesi gerekir'' dedi.

    Türkiye-Suriye sınırındaki olayla ilgili bir soru üzerine ise Caferi silahlı bir grubun Suriye sınırından girerek Suriyeli polislere iki defa ateş açtığını, Suriye polisinin de buna karşılık verdiğini iddia ederek bu arada yaralanmalar olduğunu söyledi.

    Annan'ın İran ziyaretine ilişkin soru üzerine Caferi, İran'ın Annan planına destek verdiğini ifade etti.

    Caferi, bölgede ve uluslararası alanda bazı aktörlerin, Katarlı BM Genel Kurul Başkanı Nasır Abdülaziz En-Nasır ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı başta olmak üzere bazı yetkililerin, Annan planını torpillemek istediklerini, Suudi Arabistan bakanının, Suriyeli muhaliflere silah ve para yardımında bulunmak istediklerini açıkça söylediklerini sözlerine ekledi.

    Çin ve Rusya'nın BM daimi temsilcileri, BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın, Suriye'de şiddetin bugün itibarıyla durmasına yönelik planının başarıya ulaşmasında kendi hükümetlerinin büyük rol oynadığını belirtti.

    BM-Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın BM Güvenlik Konseyi üyelerine Suriye'deki durum ve 6 maddelik barış planının uygulanmasına yönelik bilgi verdiği toplantı sona erdi.

    Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Baodong, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin bu sabah itibarıyla ateşkese uyacağına ve ordusunu yerleşim merkezlerinden geri çekeceğine yönelik açıklamasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

    ''Bu durum Suriye'deki krizin siyasi çözümü yolunda son derece önemli bir adımdır'' diyen Li, ''Suriye hükümetinin tam olarak ve güvenilir şekilde ateşkesin devam etmesi yönünde yükümlülüklerini yerine getirmesini ve Annan'ın çabalarına destek vermesini umut ediyoruz. Aynı şekilde muhaliflerin de silahlarını bırakmalarını ve Annan'la işbirliği yapmalarını umut ediyoruz'' ifadesini kullandı.

    Çinli temsilci, bu kapsamda Çin hükümetinin Annan Planı'nın başarılı olmasında büyük rol oynadığını ve bu durumu bugünkü brifingde Annan'ın da söylediğini belirterek ''Biz Sayın Annan'la yakın temas içindeyiz ve kendisine arabuluculuk çabalarında tam destek verdik. Çin Dışişleri Bakanı Suriyeli muhatabıyla temas içindeydi ve Suriye'nin ateşkese uymaya devam etmesini istedi, çünkü ancak bu olursa Suriye hükümeti ülkede siyasi süreci başlatabilir'' dedi.

    Annan Planı'nın uygulanmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Li, ''Suriye konusunda ilerleme sağlandı, Suriye'nin geleceği Suriye halkının elinde ve biz de uluslararası toplum olarak onlara destek vermeliyiz. Bu, bir ekip işi'' diye konuştu.

    Li, Annan'ın Suriye'deki ateşkese uyulmasını denetlemek üzere bir BM gözlemci misyonunun bir an önce gitmesinin istediğini ve bu talebe de destek verdiklerini dile getirerek, ''Bu kapsamda BMGK'da görüşmelerimiz olacak'' dedi.

    Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Baodong'un, BM'deki basın açıklamasının başında önce Çince konuşacağını ve Çin kamuoyuna seslenmek istediğini söylemesi de dikkati çekti.

    -Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi-

    Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin de gazetecilere yaptığı açıklamada, Annan'dan son derece iyi bilgiler aldıklarını, ateşkesin devam etmesinin herkes için önemli olduğunu söyledi.

    Annan Planı'nın 6 maddesinin de uygulanmasının önemine işaret eden Çurkin, ''Suriye'ye bir an önce öncü bir gözlemci BM misyonu gönderilmesi konusunda BMGK'da görüşmelerimiz olacak'' dedi.

    Çurkin, gözlemci misyona nasıl bir katkılarının olacağının sorulması üzerine ise Golan Tepeleri'nde konuşlu BM misyonunda (UNDOF) görevli bir Rus'un, Suriye'de görev yapacak gözlemci misyonunda yer alması yönünde bir talep olduğunu bildirdi.

    Vitali Çurkin, bir soru üzerine, yarın Suriye'de büyük bir protesto gösterisi yapılması yönündeki çağrıların ne amaca hizmet edeceğini düşünmek gerektiğini belirterek ''Biliyorsunuz böyle toplu eylemlerde provokasyonlar olabilir. Bundan büyük endişe duyuyorum'' dedi.

    Çurkin, ateşkesin sağlanmasında Rusya'nın son derece önemli bir rol oynadığını ve özellikle Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile 10 Nisan'daki görüşmesinin ayrıca önem taşıdığını kaydetti.




    BMGK´daki Suriye zirvesi sona erdi Yorumları