Clinton´dan İran´la ilgili yeni iddia   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-12-2012 (22:44)   Son Mesaj: 04-12-2012 (22:44)    Cevap: 0    Gösterim: 377  

    04-12-2012

    Clinton´dan İran´la ilgili yeni iddia

    Clinton´dan İran´la ilgili yeni iddia
    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran'ın İstanbul'da yapılacak "5 artı 1" ülkeleriyle müzakerelerde masaya fikirlerle geleceğine dair sinyaller aldıklarını söyledi.

    Clinton, G8 dışişleri bakanları toplantısının ardından, gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul'da bu hafta sonu düzenlenmesi öngörülen İran ile "5 artı 1" ülkeleriyle müzakerelerin de toplantıda gündeme geldiğini aktardı.

    Bu müzakerelerin, sonuçlar üreten, kalıcı bir sürecin yaratılmasına imkan tanıyan atmosferi sağlamasını umduklarını ifade eden Clinton, müzakerelerin, İran açısından, uluslararası toplumun kaygılarını güvenilir şekilde ele alması için bir fırsat olduğunu belirtti.

    Clinton, "İran, masaya gelerek ciddi olduğunu göstermeli" dedi.

    Bir soru üzerine, İran'ın müzakerelere hazırlıklı geleceği yönünde beklenti içerisinde olduklarını belirten Clinton, "Masaya fikirler getireceklerine dair sinyaller alıyoruz" diye konuştu.

    Clinton, İran'ın, programlarının tamamen barışçıl olduğunu savunduğuna işaret ederek, Tahran'ın, "nükleer silah arzusunu gerçek anlamda terk ettiğini" eylemleriyle açıkça göstermesi gerektiğini belirtti.

    "Somut sonuçlar peşindeyiz" diyen Clinton, şöyle devam etti:

    "Tabii ki bir müzakerede, İranlıların bizden güvenceler ya da adımlar talebinde bulunacağını anlıyoruz ve elbette bunları değerlendireceğiz. Ama herkes açısından şu noktanın net olduğunu düşünüyorum; müzakereler için diplomasi penceresi açık ama sonsuza kadar açık kalmayacak. Dolayısıyla zaman hususuna dikkat edilmeli. Bu hafta sonu bir başlangıç yapmak istiyoruz ve bir anlaşma için potansiyel olup olmadığını belirlemek için hızlı ve dikkatli biçimde ilerleyeceğiz".

    -Kuzey Kore-

    Kuzey Kore konusunda da değinen Clinton, G8 bakanları olarak bu ülkenin, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ve kendi ulusal taahhütlerini ihlal edici biçimde balistik füze fırlatma hazırlıklarına dair kaygıları ele aldıklarını söyledi.

    Clinton, "Kuzey Kore yönetimine, anlaşmalarına sadık kalması ve provokasyon döngüsünden uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Kore Yarımadası'nda güvenlik ve istikrarın tesis edilmesi hepimizin çıkarına ve bunu sağlamanın en iyi yolu Kuzey Kore'nin sözlerine sadık kalmasından geçiyor" ifadesini kullandı.

    G8 ülkelerinin bakanları olarak, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasının BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlali anlamına geleceğini net olarak ortaya koyduklarını vurgulayan Clinton, şunları kaydetti:

    "Kuzey Kore'nin bu eylemi icra etmesi halinde ilave adımlar atmak için hazırlıklı olmamız gerekeceği noktasında tüm G8 üyeleri olarak görüş birliği içindeyiz. Dolayısıyla Pyongyang'ın önünde net bir seçim var; barışın peşinde olup, ABD dahil uluslararası toplumla daha yakın bağların meyvelerini toplamak ya da baskı ve izolasyonla yüzleşmeye devam etmek."




    Clinton´dan İran´la ilgili yeni iddia Yorumları