Clinton: Suriye için kaygılıyız   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-12-2012 (02:45)   Son Mesaj: 04-12-2012 (02:45)    Cevap: 0    Gösterim: 366  

    04-12-2012

    Clinton: Suriye için kaygılıyız

    Clinton: Suriye için kaygılıyız
    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye'de devam eden şiddet olaylarından kaygı duyduklarını ve gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.

    Clinton, Washington'da düzenlenen G8 ülkeleri dışişleri bakanları toplantısının açılışında, belli başlı küresel meseleler hakkında değerlendirmelerde bulundu. ABD, Rusya, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşan G8 ülkeleri dışişleri bakanlarının toplantısında, özellikle Suriye'deki gelişmeler, İran'ın nükleer programı ve Kuzey Kore konuları öne çıktı.

    ''Son bir yıl, hatta son bir hafta içerisindeki olaylar, kapsamlı bir uluslararası iş birliğine duyulan ihtiyacı ortaya koyuyor ve G8 de bu açıdan önemli bir forum'' sözleriyle konuşmasına başlayan Clinton, Suriye'de devam eden şiddet olaylarından ve ateşkes için uğraşan BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın karşılaştığı sorunlardan kaygı duyduklarını ifade etti.

    Clinton, gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, ''Bu konuyu toplantıda konuşacağız. Birlikte, ülkedeki mevcut duruma barışçıl çözümün bulunması ve Suriye halkının yararına siyasi değişimin hayata geçirilmesinin yollarını arayacağız'' dedi.

    İstanbul'da bu hafta başlayacak olan İran ile ''5 artı 1'' ülkeleri arasındaki müzakereleri dört gözle beklediklerini de vurgulayan Clinton, müzakerelerin, İran'a, nükleer programına dair uluslararası toplumun kaygılarını ciddi şekilde ele alması için fırsat sunduğunu söyledi.

    Clinton, ''Hala diplomasi için zamanın olduğuna inanıyoruz, ancak İran'ın kalıcı bir süreç yoluyla somut sonuçlar elde edilmesine imkan verecek atmosferin yaratılması için masaya oturması aciliyet taşıyor'' diye konuştu.

    Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatma planlarının BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğine de dikkati çeken Clinton, ''Kore Yarımadası'nda istikrar olması hepimizin çıkarına ve bunu en iyi nasıl sağlayabileceğimizi de toplantıda konuşacağız'' dedi.

    Clinton, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD ve Rusya'dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün toplantısını da hatırlatarak, toplantıda Ürdün'ün olumlu çabalarına verilen desteğin altının çizildiğini, ayrıca 1,1 milyar dolarlık acil yardım çağrısı dahil olmak üzere, Filistin yönetimine uluslararası mali desteğin sürdürülmesinin önemi üzerinde görüş birliği ortaya konduğunu aktardı.




    Clinton: Suriye için kaygılıyız Yorumları