Libya´dan 20 Ukraynalıya paralı asker suçlaması   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-11-2012 (20:44)   Son Mesaj: 04-11-2012 (20:44)    Cevap: 0    Gösterim: 389  

    04-11-2012

    Libya´dan 20 Ukraynalıya paralı asker suçlaması

    Libya´dan 20 Ukraynalıya paralı asker suçlaması
    Libya, 20 Ukrayna vatandaşını devrik Muammer Kaddafi rejimi hesabına paralı askerlik suçlamasıyla yargılarken, Ukrayna, vatandaşlarının suçsuz olduğunu bildirdi.

    Libya makamları, rejimin düşmesine yol açan çatışmalar sırasında BM kararıyla sivil halkın korunması için görev yapan NATO uçaklarını düşürmek için yerden havaya füze hazırlamakla suçlanan 20 Ukrayna vatandaşının, ayrıca paralı asker olarak ayaklanmayı bastırmak ve sivillere saldırmak için Kaddafi rejimine yardım sağlamakla itham edildiklerini belirtti.

    Başkent Trablus'ta yargılanmaları süren Ukrayna vatandaşlarının duruşmasına, dört yeni avukata hazırlamaları amacıyla pazartesi gününe kadar ara verildi.

    Interfax ajansının haberine göre, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Voloşin de "Vatandaşlarımızın masum olduğuna inanmak istiyoruz" diyerek, "petrol sektöründe çalışmak için Libya'ya geldiklerini belirten söz konusu Ukrayna vatandaşlarının bu ülkenin göçmenlik kanunlarını ihlal etmiş olabileceklerini, bunun da büyütülecek bir şey olmadığını" savundu.

    Voloşin, herşeye rağmen Ukraynalılar'ın Libya'da hüküm giymeleri durumunda, Kiev'in bu kişilerin cezalarını Ukrayna'da çekmeleri için iadelerini sağlamaya çalışacağını belirtti.

    Bakanlığın bir başka sözcüsü Aleksandre Dikussarov da Ukrayna'nın, vatandaşlarının serbest kalmasını sağlamak için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

    Ukrayna'nın Libya'da geçen yılın şubat ayının ortasında çatışmaların başlamasından önce yaklaşık bin 500 vatandaşı bulunuyordu.

    Rusya Dışişleri Bakanlığı da dün, Libya'da Muammer Kaddafi güçlerine yardım ettiği iddiasıyla gözaltına alınan 2 Rus vatandaşının serbest bırakılması için çalışıldığını açıklamıştı.

    Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 2 Rus, 23 Ukrayna ve Belarus vatandaşının Kaddafi yönetimine, muhaliflere karşı kullanmaları için silah sağlamakla suçlandığı ve söz konusu duruşmanın da geçen hafta başladığı vurgulanmıştı.

    Açıklamada, Rus diplomatların gözaltındaki 2 Rus vatandaşının koşullarının iyileştirilmesi ve bir an önce serbest bırakılmalarını sağlamak için çalıştıkları belirtilerek, 2 Rus vatandaşının geçen yıl ağustos ayında isyancılar tarafından gözaltına alındığı kaydedilmişti.

    Libya uzun yıllar Sovyet silahlarının en büyük müşterisi olurken, Kaddafi'nin devrilmesinden kısa bir süre önce Rusya ile yeni silah anlaşmaları imzalamıştı.




    Libya´dan 20 Ukraynalıya paralı asker suçlaması Yorumları