İran Meclisi, ´5 artı 1´i destekledi   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-11-2012 (17:47)   Son Mesaj: 04-11-2012 (17:47)    Cevap: 0    Gösterim: 336  

    04-11-2012

    İran Meclisi, ´5 artı 1´i destekledi

    İran Meclisi, ´5 artı 1´i destekledi
    İran Meclisi, nükleer konuda ''5 artı 1'' ülkeleriyle müzakereleri yürütecek ekibi destekleyen bildiri yayımladı.

    290 sandalyeli parlamentoda 204 milletvekilinin imzasıyla yayımlanan bildiride, İran'ın nükleer enerji elde etme hakkının inkar edilemeyeceği belirtildi.

    İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) hükümleri ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesinde nükleer enerji faaliyetlerini sürdürdüğüne değinilen bildiride, ''İnkar edilemez gerçek şu ki İran bugün barışçıl nükleer enerjiye sahip'' ifadesi kullanıldı.

    Bildiride, nükleer enerji faaliyetlerinden dolayı maruz kalınan yaptırımların ve kararların ''yasa dışı'' olduğu savunuldu.

    ''5 artı 1'' ülkelerine nükleer bir İran gerçeğini kabullenmeleri çağrısı yapılan bildiride, bu konuda uzlaşmacı yol izlenmesi gerektiği ifade edildi.

    Bildiride, ayrıca dünyadaki tüm nükleer silahların imhası için ''5 artı 1'' ve diğer tüm ülkelerin bir an önce girişim başlatmaları istendi.

    Bildirinin sonunda, ''Müzakerelerde İran'ın nükleer enerji elde etme hakkını savunacak ekibi kesin olarak desteklediğimizi ilan ediyoruz'' ifadesi kullanıldı.

    BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle Almanya'dan oluşan ''5 artı 1'' grubu ve İran, 14 Nisan'da İstanbul'da müzakerelere başlayacak.




    İran Meclisi, ´5 artı 1´i destekledi Yorumları