Başkanlık yasağına Putin´den destek   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-11-2012 (17:48)   Son Mesaj: 04-11-2012 (17:48)    Cevap: 0    Gösterim: 305  

    04-11-2012

    Başkanlık yasağına Putin´den destek

    Başkanlık yasağına Putin´den destek
    Rusya Başbakanı Vladimir Putin, aynı kişinin iki dönemden fazla devlet başkanı seçilmesinin yasaklanmasıyla ilgili bir girişime kendisinin de destek vereceğini söyledi.

    Putin, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'da yaptığı konuşmada, 7 Mayıs'taki yemin töreninin ardından Kremlin'e geçmeden önce yaptığı son konuşmada, "Anayasa'da aynı kişinin arka arkaya iki dönemden fazla ibaresinin yerine sadece 'iki dönem' ifadesiyle aynı kişinin iki dönemden fazla seçilmesini engelleme bence mantıklı. Bu tüm partilerle birlikte üzerinde düşünebileceğimiz bir şey" dedi.

    Putin, yasanın geçmişe dönük işlemeyeceği için kendisini etkilemeyeceğini söyledi.

    Rus Anayasasına göre aynı kişi arka arkaya en fazla 2 dönem için devlet başkanı olabiliyor. Putin, 2000-2008 yılları arasında iki dönem üst üste devlet başkanlığı yaptığı için yerine Dmitriy Medvedev'i aday göstermişti. Medvedev'in önerisiyle devlet başkanının görev süresi 4 yıldan 6 yıla çıkarılmıştı.

    Konuşmasında Rusya'daki yatırım ikliminin geliştirilmesine ve hükümetin hazırlayacağı bir yasa taslağıyla Rusya'yı yatırım açısından çok daha cazip bir hale getireceğini söyleyen Putin, "İş dünyasındaki iklimi düzeltemezsek herhangi bir ekonomik ve sosyal sorunu çözmede başarılı olamayız" dedi.

    Rusya'da yurt içi Gayrı Safi Milli Hasıla (GDP) geçen yıl yüzde 4,3 oranında büyümesine karşın ülkedeki para kaçışı rekor seviyeye ulaşarak, 84 milyar dolara yükselmişti. Analistler, bunun iç ve dış yatırımcıların Rus ekonomisine yönelik güveninin kaybolduğu anlamına geldiğini belirtiyorlar.

    -"DTÖ üyeliği ekonominin modernleşmesine yardım edecek"-

    Putin, Rusya'nın yakında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olacağını ve DTÖ üyeliğinin de iç ekonominin modernleştirilmesine yardım edeceğini belirterek, "Sıkı rekabetin ekonomimizin modernleştirilmesini hızlandıracağını ummaktayım" dedi.

    Üretim kapasitesini artırmak için Rusya'nın DTÖ'ye üye olması gerektiğini söyleyen Putin, "DTÖ üyeliği olmadan ekonomimizi modernize edemeyiz. Rus üreticiler gerçek rekabeti hissetmedikleri sürece yatırımlarını modernize etmeyecekler" diye konuştu.

    Putin, DTÖ üyeliğinin ardından bazı üreticilerin kısa vadede zarar görebileceğini ancak hükümetin tarım, otomobil ve tarım araçları üreticileri gibi kilit sektörleri korumak için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

    -"Yeni Libya yönetimi işbirliği sinyali verdi"-

    Putin, konuşmasında Libya ile ilişkilere de değinerek, yeni yönetimin Rusya ile ekonomik işbirliğini sürdürmeye hazır olduğuna dair sinyal aldıklarını söyledi.

    Rusya'nın temel çıkarlarının Orta Doğu'daki ülkelerin çıkarlarıyla çok büyük oranda örtüştüğünü belirten Putin, "Bu ülkelerle yeni ufuklar ve yeni işbirliği seviyeleri oluşturacağımız konusunda en küçük bir endişem yok. Bunu başarmanın en iyi yolu da Rus ekonomisini geliştirmekten geçiyor. Bu sayede Rusya çekici hale gelir ve herhangi bir ülkedeki rejim değişikliği de bu durumu etkilemez" diye konuştu.

    Libya Başbakanı Abdel Rahim El Keib geçen ay yaptığı açıklamada, Libya'daki devrim sırasında Rusya'nın tutumundan memnun olmadıklarını belirterek, "Rusları Libya'da tekrar görmek istiyor muyuz? Evet, muhtemelen. Eğer o sözleşmeler giden rejimin çıkarına değil veya onlarla bir bağlantısı yoksa. Rus sözleşmelerini uzatacak mıyız? Teorik olarak evet. Ama sadece biz onların yasalara uygun olduğuna kanaat getirmek için üzerinde çalıştıktan sonra. Ve elbette o anlaşmalarda yolsuzluk yoksa" ifadesini kullanmıştı.

    -"NATO Soğuk Savaş kalıntısı"-

    Konuşmasında NATO'ya da değinen ve NATO askeri ittifakının amacının artık güncelliğini yitirdiğini belirten Putin, "NATO Soğuk Savaş kalıntısı bir şey. NATO çift kutuplu uluslararası ilişkiler sisteminin olduğu bir dönemde kurulmuştu" diye konuştu.

    Putin, günümüzde durumun artık farklı olduğunu ve NATO gibi bir örgütün amacının net olmadığını ancak genellikle de istikrar unsuru olma rolü oynadığını kabul ederek, "NATO genellikle uluslararası ilişkilerde istikrar unsuru rolü oynadı. NATO Afganistan'da BM vazifesi çerçevesinde hareket ediyor. Afganistan'daki durumun kontrol altına alınması bizim ulusal çıkarlarımızla da örtüşüyor" dedi.

    Rusya'nın Afganistan'a transit geçişler için NATO'ya Ulyanovsk bölgesinde askeri üs tahsis ettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Putin, "Bu bir üs değil. Bu hava kargo transiti için oluşturulan bir bölge" ifadesini kullandı.

    NATO'nun Afganistan kargoları için Rusya 2009'dan beri topraklarının kullanılmasına izin veriyor.

    -Protestocular gözaltına alındı-

    Bu arada Putin'in konuşmasından önce bazı muhalefet grupları, parlamento binası önünde gösteri yapmak isteyince polis tarafından gözaltına alındı.

    Putin'in konuşmasının başlamasından önce parlamento yakınındaki metro istasyonunda bir araya gelen protestocular, polis tarafından anında çember içine alındılar. Kollarına "Adil Seçim" talebinin sembolü olan beyaz kurdele takan göstericilerden bazıları Putin'i eleştiren büyük beyaz afişler açınca polis tarafından apar topar gözaltına alındılar.




    Başkanlık yasağına Putin´den destek Yorumları