İran´dan Suriye için çözüm isteği   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-11-2012 (13:47)   Son Mesaj: 04-11-2012 (13:47)    Cevap: 0    Gösterim: 335  

    04-11-2012

    İran´dan Suriye için çözüm isteği

    İran´dan Suriye için çözüm isteği
    İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, Suriye'deki sorunun çözülmesini savunduklarını söyledi.

    İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, Suriye'deki sorunun halkın istekleri doğrultusunda, demokrasiye bağlı kalınarak ve yabancı müdahalesi olmadan çözülmesini savunduklarını söyledi.

    Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan ile Celili görüşmesinde Suriye'deki gelişmeler ele alındı.

    Suriye'deki duruma ilişkin ülkesinin görüşlerini Annan'a aktaran Celili, ''İran İslam Cumhuriyeti, Suriye'deki sorunun barışçıl yollarla, halkın istekleri esas alınarak ve yabancıların müdahalesi olmaksızın halledilmesini sürekli olarak vurguluyor'' dedi.

    Celili, BM planının başarıya ulaşmasının Suriye'deki gerçeklerin iyi bilinmesi ve tüm grupların demokrasiye bağlı kalmaya zorlanmasıyla mümkün olacağını belirtti.

    Suriye'de ilk aşamada istikrar ve güvenliği sağlamaya yönelik olarak çatışmalara son verilmesi ve yabancı müdahalenin durdurulması gerektiğini kaydeden Celili, ikinci safhada da özgür seçimlerin yapılması, yeniden düzenlenmiş anayasanın öngördüğü esaslara uygun meclis ve hükümetin şekillenmesin şart olduğunu ifade etti.

    Celili, Suriye'deki tüm taraflara demokrasi çerçevesinde sorunlarını halletmeleri çağrısını yineledi.

    Annan'ın da görüşmede 6 maddelik planın uygulanması ve bu amaçla yapılan çalışmalar hakkında Celili'ye bilgi verdiği belirtildi.

    Suriye'deki durumla ilgili görüşmeler için İran'da bulunan Annan, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile de bir araya gelmişti.




    İran´dan Suriye için çözüm isteği Yorumları