İran: 6 maddelik barış planını destekliyoruz   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-11-2012 (12:48)   Son Mesaj: 04-11-2012 (12:48)    Cevap: 0    Gösterim: 328  

    04-11-2012

    İran: 6 maddelik barış planını destekliyoruz

    İran: 6 maddelik barış planını destekliyoruz
    İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye halkının da tüm haklara sahip olması gerektiğine inandıklarını belirterek sorunun giderilmesi için barış planını desteklediklerini söyledi.

    Salihi, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmede Suriye konusunun ele alındığını bildirdi.

    Annan'ın Suriye'deki krizin aşılması için tarafsız bir şekilde çaba göstermeye çalıştığını anlatan Salihi, 6 maddelik barış planı önerisinin bu ülkedeki yönetim tarafından kabul edildiğini ve uygulanmakta olduğunu belirtti.

    Salihi, Annan planının tam ve kapsamlı uygulanabilmesi için herkesin iyi niyetle işbirliği yapması gerektiğini bildirdi.

    ''İran İslam Cumhuriyeti, Suriye halkının diğer ülke halkları gibi tüm haklarına kavuşması gerektiğine inanıyor'' diyen Salihi, siyasi partilerin faaliyette bulunması, seçimlerin yapılması ve anayasaya sahip olma gibi hakların Suriye halkının da temel hakları arasında yer aldığını kaydetti.

    Diğer ülkelere olduğu gibi Suriye'ye de yabancı müdahalesine karşı çıktıklarını belirten Salihi, bu ülke yönetiminin halka değişim ve reform sözü verdiğini, buradaki her değişimin de bu çerçevede yapılması gerektiğini ifade etti.

    Değişim ve reform sözünü uygulayabilmesi için Suriye yönetimine fırsat verilmesi gerektiğini söyleyen Salihi, bu konuda bazı ülkelerden farklı düşündüklerini, onların diğer yöntemlerden yana olduklarını bildirdi.

    Salihi, Annan planında da Suriye'deki tarafların müzakerelerde bulunmalarının ve değişime fırsat verilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

    Suriye'deki yönetim ve muhalefetin, bir otorite boşluğu olmadan sorunu çözmeleri gerektiğini belirten Salihi, aksi durumun bölgenin zararına gelişmelere neden olacağı uyarısında bulundu.

    Salihi, ''Annan'a çalışma yöntemini ve planını desteklediğimizi söyledik. Suriye'deki sorunun halledildiğini görmeyi umuyoruz'' diye konuştu.

    Suriye konusunda görüşmeler için Tahran'da bulunan Annan'ın diğer yetkililerle de bir araya gelmesi bekleniyor.




    İran: 6 maddelik barış planını destekliyoruz Yorumları