Clinton´dan Kuzey Kore´ye uyarı   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-11-2012 (01:48)   Son Mesaj: 04-11-2012 (01:48)    Cevap: 0    Gösterim: 357  

    04-11-2012

    Clinton´dan Kuzey Kore´ye uyarı

    Clinton´dan Kuzey Kore´ye uyarı
    ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Kuzey Kore'yi uzun menzilli füzeyi ırlatma planlarını uygulamaya koymaması konusunda uyardı.

    ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, pek çok ülkenin tepkisine karşın uzun menzilli füze fırlatma planlarını sürdüren Kuzey Kore'yi uyararak, bu ülkenin füzeyi fırlatması durumunda ABD'nin ''uygun eylemi'' yürüteceğini söyledi.

    Japonya Dışişleri Bakanı Koiçiro Gemba ile BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı görüşmenin ardından konuşan Clinton, halkı için barışçı ve daha iyi bir gelecek istiyorsa Kuzey Kore hükümetinin uzun menzilli füzeyi fırlatma planlarını sona erdirmesi gerektiğini belirtti.

    Clinton, bunun, bölgesel güvenlik ile Kuzey Kore'nin mevcut Güvenlik Konseyi kararlarına ilişkin yükümlülüklerine yönelik doğrudan bir tehdit oluşturacağının altını çizdi.

    Koiçiro Gemba da ülkesinin, füzenin fırlatılmasına vereceği karşılığın çerçevesini belirlerken Washington yönetimi ve uluslararası toplumla eş güdüm halinde hareket edeceğini söyledi.

    Ne Clinton ne de Gemba, buna verilecek karşılığın tam anlamıyla ne olacağı konusunda ayrıntılı bilgi verdi.

    Dünyanın yörüngesine yerleştirilmek üzere uzaya uydu taşıyacak, ''Unha-3'' adlı uzun menzilli füzenin Kuzey Kore'nin batı sahilinden 14-16 Nisan tarihlerinde fırlatılacağını ilan eden Kuzey Kore hükümeti, füzenin barışçı amaçlar için kullanılacağını öne sürüyor.

    Başta ABD, Japonya ve İngiltere olmak üzere pek çok ülke, uzaya fırlatılacak füzede, uzun menzilli füzelerin fırlatılmasıyla aynı teknolojinin kullanılacak olması nedeniyle buna karşı çıkıyor ve bunun BM'nin nükleer silahlar ve füze faaliyetlerine getirdiği yasağın ihlali olduğunu savunuyor.




    Clinton´dan Kuzey Kore´ye uyarı Yorumları