İngiltere Dışişleri´nden Suriye çıkışı   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-10-2012 (17:47)   Son Mesaj: 04-10-2012 (17:47)    Cevap: 0    Gösterim: 358  

    04-10-2012

    İngiltere Dışişleri´nden Suriye çıkışı

    İngiltere Dışişleri´nden Suriye çıkışı
    İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye rejiminin Türkiye ve Lübnan'ın egemenliğini ihlal ettiğini bildirdi.

    Hague, Suriye'ye ilişkin yaptığı açıklamada, Esed rejiminin 1 Nisan tarihinde BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'a, 10 Nisan'a kadar ağır silahların kullanılmasına son verilmesi, şehirlerden askeri kuvvetlerin çekilmesi gibi çeşitli vaatlerde bulunduğunu anımsattı.

    Suriye rejiminin bu sürede şiddet uygulamaya devam ettiğini vurgulayan Hague açıklamasında, "Rejim, Suriye'nin sınırlarından çaresiz insanlara ateş ederek, Türkiye ve Lübnan'ın egemenliklerini ihlal etmiştir. Şu ana kadar, Esed rejiminin herhangi bir anlaşmaya bağlı kalacağına dair bir kanıt yoktur. Bu sabah durumu, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüm. Bugün ayrıca, Kofi Annan ile de konuşacağım" ifadelerine yer verdi.

    İngiltere'nin Kofi Annan'ın planının uygulanması yönündeki çabalarına destek vermeye devam edeceğini belirten Hague, plan başarısız olursa ülkesinin BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde uluslararası barış ve güvenlik için birleşmiş bir uluslararası tepkinin verilmesi için çalışmaya hazır olduğunu vurguladı.

    Suriyeli muhaliflere yönelik desteğin artırılmasına da hazır olacaklarını söyleyen William Hague, Suriye'deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesine taşınması sürecine de başlanacağını kaydetti.

    Hague, Rusya da dahil, Suriye rejimi üzerinde etkisi olan ülkelerin, şiddetin durdurulması çabalarına destek verme yükümlülüğü olduğunu vurguladı.




    İngiltere Dışişleri´nden Suriye çıkışı Yorumları