Mutluluğun Resmi Somali´de yapılır Abidin   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-10-2012 (08:47)   Son Mesaj: 04-10-2012 (08:47)    Cevap: 0    Gösterim: 378  

    04-10-2012

    Mutluluğun Resmi Somali´de yapılır Abidin

    Mutluluğun Resmi Somali´de yapılır Abidin
    Abidin Dino o resmi hiç yapamadı ama tarif edilen mutluluk geçtiğimiz günlerde kardeşleri kıtlıktan gözleri önünde ölen Somali çocukların gözlerinde fotoğraflandı.



    "Sen, mutluluğun resmini yapabilir misin abidin?
    işin kolayına kaçmadan ama
    gül yanaklı bebesini emziren
    melek yüzlü anneciğin resmini değil
    ne
    mavi yosunlu akvaryumda yüzen kırmızı balığın
    ne de
    al çeperli elmanın

    1961 yaz ortasındaki küba'nın resmini yapabilir misin?

    çok şükür, çok şükür
    bugünleri de gördüm
    ölsem gam yemem gayrinin
    resmini yapabilir misin üstad?"
    diye soruyordu Nazım Hikmet ünlü ressam Abdin Dino'ya...

    Abidin Dino o resmi hiç yapamadı ama Nazım'ın mısralarında "çok şükür, çok şükür, bugünleri de gördüm, ölsem gam yemem gayrinin resmi" olarak şekillenen mutluluk geçtiğimiz günlerde kardeşleri kıtlıktan gözleri önünde ölen Somali çocukların gözlerinde fotoğraflandı.

    Somali'nin başkenti Mogadişu'da Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) organize ettiği çalışmalar kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından açılan su kuyuları Somali yoksul köylülere "çok şükür" dedirten mutluluklar tattırdı.

    TİKA'nın Somali Sorumlusu Abdulahad Kökdağı AA muhabirine yaptığı açıklamada, açlık ve yoksullukla mücadele eden Somali halkı için yaklaşık 8 aydır çalışmalarını sürdüren DSİ'nin, başkent Mogadişu'nun birçok yerinde su kuyuları açtığını kaydetti.

    Suyun insanlar için en büyük ihtiyaç olduğunu ifade eden Kökdağı, şöyle konuştu: ''Ülkede suyun olmaması kentteki kirliliğin ve hastalıkların artmasına neden olmuş. Türkiye olarak, yaptığımız planlamalar ve çalışmalar kapsamında yoksul köylerde ve Türk yardım kuruluşlarının yoğun olarak çalışma yürüttüğü kamplarda su kuyuları açmak için bir dizi proje hazırladık. Açılan su kuyuları ile bölgede yaşayan insanlar suya kavuşarak, temiz bir hayat sürecekler. Su demek, temizlik demek, hayat demek.''

    -''Çocukların yüzlerindeki sevinç her şeye değer''

    Kökdağı, yüzlerce çocuğun açılan su kuyularının etrafında toplanarak suya kavuşmanın sevincini yaşadığını belirterek, Türk halkının Somali'de çok sevildiğini kaydetti.



    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretinin ardından ülkenin yeniden ayağa kalkmaya başladığını anlatan Kökdağı, şunları söyledi: ''Açlık ve yoksulluğun kol gezdiği Somali'de artık yüzler gülüyor, insanların yarınlara olan umutları bir kat daha artıyor. Açılan su kuyularına gelen yüzlerce çocuğun hep bir ağızdan söylediği şarkılar ve yaptığı danslar, bir kez daha bizleri ve burada hizmet veren Türkleri mutlu ediyor. TİKA olarak başkent Mogadişu'nun ardından diğer kentlerde de su kuyusu açılması için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Amacımız, hastalıkların olmadığı, çocukların ölmediği temiz bir Somali yaratmak.''

    (Haber 7-AA)




    Mutluluğun Resmi Somali´de yapılır Abidin Yorumları