BM´den Suriye´deki olaylar için açıklama   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-10-2012 (01:45)   Son Mesaj: 04-10-2012 (01:45)    Cevap: 0    Gösterim: 410  

    04-10-2012

    BM´den Suriye´deki olaylar için açıklama

    BM´den Suriye´deki olaylar için açıklama
    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Suriye rejimine bağlı güçlerce bugün Türkiye-Suriye sınırında ve Lübnan-Suriye sınırında ateş açılmasıyla ilgili olarak derin üzüntü duyduğu bildirildi.

    BM Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, komşu ülkelere pekçok Suriyelinin sığınmasına yol açan, Suriye'de devam eden şiddetten ve insan hakları ihlallerinden dolayı son derece endişeli olduğu belirtildi.

    Ban'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bugün telefonla görüştüğü hatırlatılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, Türkiye-Suriye sınırında ve Lübnan-Suriye sınırında ölümlere ve yaralanmalara yol açan bugünkü olaylardan derin üzüntü duyduğu ve olayları esefle karşıladığı kaydedildi.

    Ban'ın komşu ülkelere, Suriyeli sığınmacılara gösterdikleri misafirperverlikten ve sınırlarını açık tutmalarından dolayı takdirlerini bir kez daha sunduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin geçen hafta sınırlarına binlerce yeni sığınmacının geldiğini bildirmesinin ardından BM'nin Türkiye'ye yeni gelen Suriyeli sığınmacılar için derhal acil yardım seferberliği başlattığı belirtildi.

    Açıklamada, şöyle denildi:

    ''BM olarak daha fazla insani yardım sağlamaya hazırız. Genel Sekreter, Suriye yönetiminden sivillere yönelik tüm askeri faaliyetlerini durdurması ve BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan'a verdiği tüm taahhütleri yerine getirmesi yönündeki talebini yinelemektedir. BM Güvenlik Konseyi'nce onaylanan, şiddetin durmasını amaçlayan takvime tüm taraflarca koşul sürmeksizin uyulmalıdır.''

    Bu arada, BM Sözcüsü Martin Nesirky, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere ilişkin soru üzerine, Genel Sekreter Ban'ın, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile geçen hafta da telefon görüşmesi yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi:

    ''Genel Sekreter Ban, Sayın Davutoğlu ile geçen hafta görüştükten sonra BM Mülteciler Yüksek Temsilcisi Antonio Guterres ile görüştü. Bunun sonucunda da Türkiye'ye insani yardım malzemelerinin ilk nakli yapıldı. Türkiye, Suriyeli sığınmacılara cömert yardımda bulunmaktadır.''




    BM´den Suriye´deki olaylar için açıklama Yorumları