Kuzey Kore´den beklenmedik adım   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-09-2012 (22:47)   Son Mesaj: 04-09-2012 (22:47)    Cevap: 0    Gösterim: 357  

    04-09-2012

    Kuzey Kore´den beklenmedik adım

    Kuzey Kore´den beklenmedik adım
    Kuzey Kore, Amerika ve Güney Kore’nin itirazına rağmen bu hafta yapmaya hazırlandığı roket atışını yabancı gazetecilerin izlemesine izin verdi.

    Bölgeye giden gazeteciler üç bölümden oluşan Unha-3 adlı roketin Kuzey Kore"nin batı kıyısındaki yeni Tongchang-ri uzay merkezinde atış rampasına yerleştirildiğini bildiriyor.

    Gazetecilere, ziyaret sırasında beyaz gömlekli teknisyenlerin bilgisayar terminallerinde çalıştığı komuta merkezi de gösterildi.

    Pyonyang hükümeti 12 ile 16 Nisan tarihleri arasında fırlatılacak füzenin sadece hava tahmin uydusu taşıyacağını önesürüyor. Ancak Amerika ve Güney Kore bunun bir balistik füze denemesi olduğunu savunuyor.

    Kuzey Koreli yetkililer, gazetecilere Uzay Anlaşması uyarınca her ülkenin barışçı amaçlarla uzay teknolojisi geliştirme hakkı olduğunu söyledi.

    Ancak Güney Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü Kim Min-seok, Seul"de düzenlediği basın toplantısında hükümetinin roket atışını bölgede barış ve istikrarı tehdit eden bir kışkırtma olarak gördüğünü açıkladı.

    Japon ve Güney Kore dışişleri bakanlarıyla görüşen Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, roket atışından kaygı duyduğunu belirtirken tüm tarafları sakin ve makul olmaya, sorunları diplomatik yoldan çözmeye çağırdı.

    Öteyandan Güney Kore haber ajansları Kuzey Kore"nin yeni bir nükleer denemeye hazırlandığını gösteren istihbarat fotoğrafları yayınladı.

    Fotograflarda işçiler nükleer deneme bölgesi Punngye-ri"de yeni bir tünel kazarken görülüyor.

    Kuzey Kore bundan önceki iki yeraltı nükleer denemesini aynı bölgede kazılan tünellerde yapmıştı.

    Amerikanın Sesi




    Kuzey Kore´den beklenmedik adım Yorumları