Kazakistan´da Türkçe şöleni   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-09-2012 (15:48)   Son Mesaj: 04-09-2012 (15:48)    Cevap: 0    Gösterim: 407  

    04-09-2012

    Kazakistan´da Türkçe şöleni

    Kazakistan´da Türkçe şöleni
    Kazakistan'ın Almatı şehrinde Türkiye Türkçesi şöleni düzenlendi.

    Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ile Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi'nin işbirliğiyle InterContinental Hotel'de düzenlenen şölene Kazakistan'da Türkiye Türkçesi öğretilen dokuz üniversiteden öğrenciler katıldı.

    Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, burada yaptığı konuşmada, Abay Üniversitesi, Abılay Han Üniversitesi, El Farabi Üniversitesi, Avrasya Üniversitesi, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi, Kızlar Pedagoji Üniversitesi, Orta Asya Üniversitesi, Yabancı Diller Mesleki Kariyer Üniversitesi ve Kızılorda Üniversitesi'nden öğrencilerin katıldığı etkinliklerde dereceye girenlere ödüllerin verildiğini ifade etti.

    Bu tür etkinliklerin kültürlerin kaynaşmasına ve iki halkın birbirini daha iyi tanımasına katkı sağladığını belirten Hizmetli, Kazakistan'da Türkiye Türkçesine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

    Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Yıldırım da konuşmasında, dilin insanların birbirlerini anlamasını ve kaynaşmasını sağlayan bir unsur olduğunu, Türkiye Türkçesinin öğrenilmesiyle iki ülke arasındaki köprülerin güçleneceğini söyledi.

    Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Sadin Ayyıldız da Türkiye Türkçesine dünya çapında ilgi olduğunu ifade ederek, Türkçe'nin gün geçtikçe dünya dili olma yolunda ilerlediğini söyledi.

    Ayyıldız, "Kafkaslar ve Balkanlar, daha sonra da bütün Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika'yı içine alan geniş bir coğrafyada artık Türkçe var. Bu tablo Türkiye için gurur vericidir" diye konuştu.

    Şölene katılan üniversite öğrencileri, "sunum, şiir ve şarkı" dallarında yarıştı. Yunus Emre'den Can Yücel'e kadar çok sayıda şairin eserleri okundu. Seslendirilen Türkçe şarkılar salonda Anadolu rüzgarı estirdi.

    Sunum kategorisinde birinciliği kazanan Yesevi Üniversitesi'nden Azize Sıdıkova, Türkçenin bir dünya dili olduğunu, Türkçeye küçük yaşlardan itibaren merakı olduğunu ve ileride Türkçe öğretmeni olmak istediğini belirtti. Şarkı kategorisinde ikinciliği kazanan Abılay Han Üniversitesi'nden Bahıt Akmatbekova, Türkçesini ilerletip Türkiye'de master veya doktora yapmak istediğini ifade etti.




    Kazakistan´da Türkçe şöleni Yorumları