´ABD, İran´a vurmak için hazırlık yapıyor´   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-06-2012 (18:48)   Son Mesaj: 04-06-2012 (18:48)    Cevap: 0    Gösterim: 420  

    04-06-2012

    ´ABD, İran´a vurmak için hazırlık yapıyor´

    ´ABD, İran´a vurmak için hazırlık yapıyor´
    Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, ABD öncülüğünde füze savunma sistemlerinin Körfez ülkelerine doğru genişlemesinin, İran’a yönelik bir saldırının işareti olabileceğini iddia etti.

    Duma"da gerçekleşen oturumda konuşan Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Puşkov, "Füze savunma sistemi inşası siyasi bir adım. İran"a yönelik muhtemel bir saldırının işareti olarak ele alınabilir" dedi.

    Puşkov"un değerlendirmelerinin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton"ın Cumartesi günü Riyad"da yapılan Körfez İşbirliği Konseyi"nde Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte ortak füze savunma sistemi kurulması önerisinin arkasından gelmesi dikkat çekti. Clinton zirvede İran"da diplomatik çözüm için vaktin tükenmek üzere olduğu uyarısı da yapmıştı.

    ABD"nin körfezde füze savunma sistemi kurma girişimini sert bir dille eleştiren İran Savunma Bakanı Ahmet Vahidi de, bunun bölge güvenliğini tehdit ettiğini ifade etmişti.

    Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri"nde mevcut Patriot füze savunma sistemlerinin benzerlerinin Körfez ülkelerine doğru genişletilmesi planlanıyor.

    Diplomasinin çözüm bulamaması durumunda İran"ın tam anlamıyla bir çatışmanın eşiğinde olabileceği uyarısı yapan Rus parlamenter Puşkov, "Maalesef, İran nükleer programı ile ilgili durum çözümden çok, saldırganlığa doğru gidiyor" şeklinde konuştu.

    "Irak örneğini akıllarında tutarak" Batılı ülkelerin tehditlerini "ciddi" bir şekilde ele alması gerektiği konusunda İranlı yetkilileri de uyaran Puşkov, "İran nükleer tesislerinin bombalanması küresel bir savaşı tetikler. İran İslam Cumhuriyeti de buna cevap verir. Muhtemelen bu da asimetrik olur" dedi.

    İran nükleer sorunun çözümü konusunda Moskova"nın tutumunun herhangi bir askeri müdahaleden yana olmadığını hatırlatan Rus yetkili, "Rusya askeri senaryo çağrılarını kınıyor... Bu açıdan herhangi bir değişiklik sağlamayacak" şeklinde konuştu.

    Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov da daha önce yaptığı açıklamalarda yaz dönemine doğru İran nükleer sorunun çözümünde başka bir aşamaya geçileceğini söylemiş, askeri bir müdahale olasılığının arttığını ima etmişti.

    ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü George Little da önceki gün yaptığı açıklamada İran"ın nükleer silah edinmesine izin verilmemesi gerektiğini söylemişti.




    ´ABD, İran´a vurmak için hazırlık yapıyor´ Yorumları