Gazze´de yakıt sıkıntısına çözüm aranıyor   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-06-2012 (13:47)   Son Mesaj: 04-06-2012 (13:47)    Cevap: 0    Gösterim: 337  

    04-06-2012

    Gazze´de yakıt sıkıntısına çözüm aranıyor

    Gazze´de yakıt sıkıntısına çözüm aranıyor
    İsrail, uzun süredir elektrik sıkıntısı yaşayan Gazze'de elektrik santrallerine kesintili olarak yakıt pompalamaya devam ediyor.

    Verilen yakıtlar arasında benzin, endüstriyel mazot ve ev tüpünün de olduğu belirtildi. Pompalama işleminin geçtiğimiz çarşamba günü İsrail'in elinde bulunan Kerem Ebu Salim geçidinden başlatıldığı kaydedildi.

    Gazze Yönetimi Gümrük Komisyonu Başkanı Raid Futuh, İsrail'in iki gündür bölgeye endüstriyel mazot pompaladığını, işlemin bugün de devam edeceğini söyledi.

    Futuh sözlerine şu şekilde devam etti: "Bölgede günlük 270 ev tüpüne ihtiyaç varken, İsrail günde 150 ila 180 arasında tüpün girişine izin veriyor. Günlük 200 ila 250 bin litre benzin ihtiyacı varken yaklaşık 77 bin litre pompalanıyor. Mazota gelince günlük ihtiyaç 400 ila 450 bin litre iken bölgeye yaklaşık 36 bin litre mazot ulaşıyor."

    Gazze'ye verilen mazotun geçtiğimiz salı Gazze Hükümeti'yle Ramallah Hükümeti arasında yapılan anlaşma uyarınca gerçekleştiği ifade edildi. Bu anlaşmaya göre Kerem Ebu Salim geçidinden Gazze'ye her gün mazot pompalanması kararlaştırılmıştı. Bu yakıtın bölgedeki elektrik sıkıntısını belirli ölçüde gidereceği, dönüşümlü olarak 8 saatlik elektrik kesintisine karşılık 8 saat elektrik verilmesinin planlandığı belirtildi.

    Mısır Hükümeti'nin Sina'yla Gazze arasında bulunan tünellerden mazot geçirilmesini yasaklamasıyla bölgede yakıt ve elektrik sıkıntısı yaşanmıştı. Bunun sonucu olarak bölgedeki tek elektrik santrali durmuş ve 1,6 milyon vatandaşın yaşadığı bölgede elektrikler tamamen kesilmişti.

    İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, tüm dünya devletlerini ve insani yardım kuruluşlarını, Gazze'deki yakıt sorununun çözümü için işbirliği yapmaya davet etmişti.




    Gazze´de yakıt sıkıntısına çözüm aranıyor Yorumları