BM Genel Sekreteri´nden Suriye uyarısı   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-05-2012 (22:46)   Son Mesaj: 04-05-2012 (22:46)    Cevap: 0    Gösterim: 293  

    04-05-2012

    BM Genel Sekreteri´nden Suriye uyarısı

    BM Genel Sekreteri´nden Suriye uyarısı
    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'deki krizin kötüleştiği uyarısında bulundu.

    Ban, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejiminin, Suriye askerlerinin BM tarafından kendisine tanınan sürenin bitiminden önce çekileceğini sürekli olarak tekrarlamasına karşın, bu ülkedeki durumun daha kötüye gittiğini ve her gün daha fazla cana mal olduğunu söyledi.

    Ban, Esed'e, askerlerini ve ağır silahlarını 10 Nisan'a kadar çekmek konusunda verdiği söze sadık kalmak konusunda, ''İleri görüşlülük ve liderlik göstermesi'' çağrısında bulundu.

    BM Genel Sekreteri Ban, Suriye'nin içinde bulunduğu durumu, ''Kentler, kasabalar ve köyler savaş alanına dönmüş durumda. Şiddet kaynakları hızla artıyor. Suriye halkının insan hakları ihlal ediliyor. İnsani yardım ihtiyaçları büyük bir hızla artıyor'' sözleriye özetledi.

    BM Güvenlik Konseyi, Ban'ın konuşmasından sadece dakikalar önce kabul ettiği bir kararla Suriye'ye, 10 Nisan'a kadar askerlerini ve silahlarını çekmek konusunda verdiği sözü ''acil ve görünür bir şekilde'' yerine getirmesi çağrısında bulundu.

    Gözlemciler, BM Güvenlik Konseyi'nin yaptığı çağrının, Suriye'nin 25 Mart'ta kabul ettiği, BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddeyi içeren barış planını kabul etmemesi durumunda ''yeni adımlar'' atılma olasılığını artırdığına dikkati çekiyor.

    Ban'ın BM Genel Kurulu'nda konuşma yaptığı sıralarda, Suriyeli muhalifler, Suriye askerlerinin başkent Şam'ın banliyölerinden Duma'ya saldırdıklarını duyurdu.

    Muhalifler bunun, Esed'in BM'nin kendisine tanıdığı süre olan 10 Nisan'a kadar şiddeti artırma isteğinin bir işareti olduğu yorumunda bulundu.




    BM Genel Sekreteri´nden Suriye uyarısı Yorumları