Bağış, Bükreş´te konferans verdi   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-05-2012 (18:46)   Son Mesaj: 04-05-2012 (18:46)    Cevap: 0    Gösterim: 372  

    04-05-2012

    Bağış, Bükreş´te konferans verdi

    Bağış, Bükreş´te konferans verdi
    Başmüzakereci Egemen Bağış, bölgede Arap Baharı yaşanırken Avrupa'nın ekonomik kriz nedeniyle sonbahara girdiğini belirterek, "Türkiye, Avrupa'daki havayı değiştirebilir" dedi.

    AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, resmi temaslar için gittiği Romanya'nın başkenti Bükreş'te bulunan AB Komisyonu temsilciğinde konferans verdi. Konferansta Romanya'nın Avrupa İşleri Bakanı Leonard Orban da konuşma yaptı.

    Bağış, son 10 yılda doğru mali politikalarla Türkiye ekonomisinin düzelmekte olduğunu söyledi ve dinleyicilere rakamlarla örnekler gösterdi. Romanya'ya daha önce yaptığı ziyarete atıfta bulunan Bağış, Romanya'nın eski Başbakanı Emil Boc ile yaptığı görüşmede, Boc'un kendisine "AB'nin sizden istediği her şeyi yapmayın" tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. "Benim için önemli bir şey öğrendiğim gündü" diye konuşan Bağış, "Akılları açmak fasılları açmaktan daha önemli. Ülkemizi daha demokratik, daha müreffeh ve daha şeffaf yapalım. Bu AB üyeliğinden daha önemli" dedi.

    Avrupa'daki ekonomik krizin ve şu anda bazı ülkelerin zor durumda olmasının nedeninin AB kuralları değil, onların yanlış uygulanması olduğunu belirten Bağış, "Diyetisyenin kilolu olması, verdiği reçetenin yanlış olduğu anlamına gelmez" dedi.

    Bağış, AB'nin tarihin en önemli barış projelerinden biri olduğunu, ancak kıta düzeyinde kaldığını kaydetti. Bağış, "Türkiye'nin AB'ye katılımı bu projeyi küresel bir hale getirecek, en büyük katkısı da bu olacak" diye konuştu.

    Bölgede kimilerinin Arap Baharı, kimilerinin uyanış, kimilerinin de ayaklanma dediği gelişmelere dikkati çeken Bağış, Avrupa'nın ise son ekonomik krizden sonra "sonbahara" girmekte olduğunu söyledi. Bağış, "Türkiye, Avrupa'daki havayı değiştirebilir" ifadesini kullandı.

    Arap Baharı'nın yaşandığı yerlerde insanların hayatlarını riske atarak demokrasi talep ettiğinin altını çizen Bağış, "Bu kişiler, 'Türkiye'nin benzer özellikleri var, ama aynı zamanda demokrasisi var. Bunlar neden bizde de olmasın' dediler. Bizi ayrı yapan demokrasimiz. AB reformlarıyla demokrasimiz güçlendi" dedi.

    Son kamuoyu yoklamalarından birinde Türk halkının yüzde 92'sinin AB'nin Türkiye'ye adil davranmadığı görüşünde olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Bağış, "Ben onları suçlayamam. 50 yıldır bekliyoruz. Ama müzakerelere başlayanların hepsi bitirdi. Türkiye de bitirecek" dedi.

    Romanya'nın Avrupa İşleri Bakanı Leonard Orban da Türkiye ile Romanya arasında işbirliğini güçlendirmek istediklerini, bunun için dün AB konularında bir mutabakat muhtırası imzaladıklarını hatırlattı. Muhtıra hakkında bilgi veren Orban, Romanya'nın başmüzakerecisi olarak AB sürecindeki tecrübelerini paylaştı. Üyelik için gerekli şartların ilk bakışta tepki çektiğini söyleyen Orban, daha sonra bu şartların ülkenin avantajına dönüştüğünün görüldüğünü belirtti. Ülkesinden örnekler veren Orban, müzakere eden kişinin hem karşı tarafa hem de kendi kamuoyu önünde cesur davranması gerektiğini söyledi.

    Orban, Avrupa için genişlemenin avantajlarından bahsettikten sonra, bazı ülkelerde siyasetçilerin başarısızlıklarını örtmek için genişlemeyi suçladıklarını söyledi. Orban, bu tavrın kabul edilemez olduğunu belirtti.

    Türkiye'nin AB yapısına güvenlik anlamında çok katkı yapacağına işaret eden Orban, "Bu gibi nedenlerle Türkiye'nin AB üyeliğine desteğimizi sadece sözlerle değil, somut adımlarla da göstermeliyiz" diye konuştu.




    Bağış, Bükreş´te konferans verdi Yorumları