İngiltere´nin Türkiye raporu yayımlandı   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-04-2012 (12:44)   Son Mesaj: 04-04-2012 (12:44)    Cevap: 0    Gösterim: 360  

    04-04-2012

    İngiltere´nin Türkiye raporu yayımlandı

    İngiltere´nin Türkiye raporu yayımlandı
    İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'nun Türkiye raporu açıklandı.

    İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonunun hazırladığı Türkiye ile ilgili raporda, Türkiye'nin dünya sahnesinde artan rolüne, iki ülke ilişkileri arasındaki güçlü bağlara ve Türkiye'nin AB üyeliğine verilen desteğe değinilmesinin memnuniyetle karşılandığını açıkladı.

    Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İngiltere Dışişleri Bakanlığı, raporda Türkiye'nin dünya sahnesinde büyüyen siyasi ve ekonomik rolünün kabul edilmesini ve iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesinin yollarına ilişkin analizini memnuniyetle karşıladı" denildi.

    İngiliz hükümetinin Türkiye'nin AB'ye katılımına verdiği kararlı desteğe değinilmesinin de memnuniyetle karşılandığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

    "Türkiye'nin AB'ye katılımının, refahımıza, güvenliğimize ve istikrarımıza katkıda bulunacağına, İngiltere ve AB'nin yararına olacağına inanıyoruz. Türkiye, AB'ye katılımına olan güçlü stratejik bağlılığını açıkça ortaya koydu. Avrupa Konseyi de Türkiye'nin AB'ye tam üye ülke adayı olduğunu açıkça ortaya koydu. İngiltere, Türk hükümetiyle, ikili ve AB ile birlikte, AB'ye katılım için yakın bir şekilde çalışıyor. 2011-12 yıllarında, ifade özgürlüğü, kadın hakları, yargı ve kamu yönetimi reformları gibi çeşitli konularda teknik yardım önerdik."

    Komisyon raporunda, İngiltere ile Türkiye arasındaki güçlü bağlara vurgu yapılmasının da memnuniyetle karşılandığını bildiren İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Suriye, İran'ın nükleer konusu, Somali, Afganistan, Batı Balkanlar gibi "İngiltere'nin dış politikasıyla ilgili kritik konularda" yakından çalışıldığı kaydedildi.

    "Ticaret yüzde 40 arttı"

    İngiltere Başbakanı David Cameron'ın iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelecek 5 yılda iki katına çıkartılması hedefinin anımsatıldığı açıklamada, iki ülke arasındaki ortak ticaretin 2011 yılında 9,1 milyar sterline ulaştığı ve bu rakamın 2009 yılından beri yüzde 40 arttığı vurgulandı. Bu çerçevede İngiliz hükümetinin, Türkiye'de ticaret fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceği bildirildi.

    Komisyonun raporunda, Türkiye'deki insan hakları ve ifade özgürlüğü gibi konulara değinildiği de kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

    "Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye'nin insan hakları sicili konusunda dile getirilen endişeleri paylaşıyoruz ve Türk hükümetini özellikle medyada daha fazla ifade özgürlüğü sağlamasına teşvik ediyoruz. Türk hükümeti tarafından hukuk sistemiyle ilgili son zamanlarda atılan adımları memnuniyetle karşılıyoruz ve ilerleme kaydedilmesini bekliyoruz."

    Dışişleri Bakanlığı, komisyon raporunda Kıbrıs konusuna da değinildiğini bildirerek, "BM'nin siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon için bir anlaşmaya varılması yönündeki çabalarını destekledikleri" kaydedildi.

    Açıklamada ayrıca, İngiliz hükümetinin raporla ilgili resmi yanıtını Haziran ayında vereceği belirtildi.

    İngiliz Parlamentosunun 11 üyeden oluşan Dış İlişkiler Komisyonu, bugün "İngiltere-Türkiye ilişkileri ve Türkiye'nin bölgesel rolü" başlıklı bir rapor yayımlamıştı. 90 sayfalık raporda, Kıbrıs sorunu, Türkiye'nin İngiltere ve AB ile ilişkileri, Türk dış politikası, Arap Baharında Türkiye'nin tutumu gibi konulara değinilerek, Türkiye uzmanlarının görüşlerine de yer verilmişti.




    İngiltere´nin Türkiye raporu yayımlandı Yorumları