ABD´de Yahudilerin tercihi Obama   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-04-2012 (11:47)   Son Mesaj: 04-04-2012 (11:47)    Cevap: 0    Gösterim: 520  

    04-04-2012

    ABD´de Yahudilerin tercihi Obama

    ABD´de Yahudilerin tercihi Obama
    ABD'de yapılan bir kamuoyu araştırması, ülkedeki Yahudi seçmenlerin çoğunluğunun, seçimde Başkan Barack Obama'yı desteklediğini ortaya koydu.

    Washington merkezli Public Religion Research Institute (PRRI) tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre, ABD'deki Yahudilerin yüzde 62'si, kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Başkan Obama'ya destek vereceğini açıkladı. Tercihini Cumhuriyetçi Parti adayından yana kullanacak seçmenlerin oranı ise yüzde 30'da kaldı.

    Araştırma sonuçlarını yorumlayan kuruluş, Obama'nın Yahudi nüfustaki oy oranının genel nüfustakinden çok daha yüksek olduğuna işaret ederek, Obama'nın 2008'deki seçimde aldığı desteği neredeyse tamamen koruduğunu belirtti. Yapılan son anketler, Obama'nın halk desteğinin yüzde 44, Cumhuriyetçi adayın ise yüzde 37 düzeyinde olduğunu gösteriyor.

    Araştırmaya göre, Cumhuriyetçi Parti'nin aday adaylarından Mitt Romney, Yahudi seçmenlerin tercih sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Romney'yi, yüzde 15'lik oranla Rick Santorum izliyor.

    2008 seçiminde Başkan Obama;ya destek veren Yahudilerin yüzde 86'sının, bu seçimde de tercihini aynı adaydan yana kullanacağı belirtilirken, yüzde 7'lik bir kesimin, 2012 seçiminde Cumhuriyetçi Parti adayına oy vereceği kaydeildi.

    "İsrail öncelikler arasında değil"

    Ankete göre ABD'deki Yahudilerin sadece yüzde 4'ü, seçimdeki tercihlerini etkileyen en önemli konu olarak İsrail'i gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 51'i tercihlerini belirleyen en önemli faktör olarak ekonomiye işaret ediyor.

    Araştırma sonuçları hakkında İsrail'in Haaretz gazetesine açıklamalar yapan PRRI yöneticisi Robert Jones, Yahudilerin Obama'ya desteğinin gerilediğine ilişkin spekülasyonlara karşın anket sonuçlarının bu iddiaların aksini gösterdiğini kaydetti. İsrail'in Yahudi seçmenlerin öncelik sıralamasında geride kalmasıyla ilgili görüşlerini de açıklayan Jones, anket verilerinin, Yahudi Amerikalıların oy verirken dikkate aldıkları öncelikleri yansıttığını ancak bu konunun önemsiz görüldüğü sonucunun çıkarılamayacağını vurguladı.

    Seçim kampanyası sırasında ABD-İsrail ilişkileri üzerinde ısrarla duran Cumhuriyetçi Parti adayları, Başkan Obama'yı Tel Aviv'e yeterince destek vermemekle suçluyor.

    ABD'deki Yahudiler ülke nüfusunun yüzde 2'sini oluşturmalarına karşın iki parti arasında yoğun rekabetin yaşandığı Pennsylvania ve Florida gibi eyaletlerde yoğunlaşmaları nedeniyle destekleri, Başkan Obama'nın yeniden seçilebilmesi için önem taşıyor.




    ABD´de Yahudilerin tercihi Obama Yorumları