Falkland Adaları savaşının 30. yıldönümü   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-02-2012 (14:47)   Son Mesaj: 04-02-2012 (14:47)    Cevap: 0    Gösterim: 538  

    04-02-2012

    Falkland Adaları savaşının 30. yıldönümü

    Falkland Adaları savaşının 30. yıldönümü
    Falkland Adaları savaşının 30. yıldönümü dolayısıyla, İngiltere ile Arjantin'de iki ülke arasında adalara ilişkin devam eden gerginliğin gölgesinde anma törenleri yapılıyor.

    İngiltere Başbakanı David Cameron, bugünün savaşta hayatını kaybeden İngiliz ve Arjantinli askerleri anma günü olduğunu söyledi.

    Cameron, "İngiltere, kendi geleceklerine kendileri karar verecek Falkland adaları sakinlerinin haklarını savunmaya devam edecektir. Bu 30 yıl önce de böyleydi, bugün de böyle" dedi.

    Adaların bağımsızlığı konusunda İngiltere ile Arjantin arasındaki gerginlik devam ederken, İngiltere kraliyet donanmasına ait bir geminin bu hafta 6 aylığına Atlas Okyanusu'nun güneyinde "rutin görev yapmak" için yola çıkacağı açıklandı.

    Arjantin'in 1833'den bu yana İngiltere'nin kontrolünde olan Falkland Adaları'nı 1982'de işgal etmesi iki ülke arasında savaşa yol açmıştı. 74 gün süren savaş sonrasında ateşkes ilan edilmiş ve İngiltere adalarda kontrolü yeniden ele geçirmişti. Savaşta Arjantin'den 649, İngiltere'den ise 255 asker ölmüştü.

    İngiltere Dışişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, Falkland Adaları konusunda ada halkı istemedikçe Arjantin ile egemenlikle ilgili müzakere yapılamayacağını bildirmişti.

    Son olarak, İngiltere Kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü William'ın Falkland adalarında altı hafta boyunca arama-kurtarma pilotu olarak görevlendirilmesi Arjantin'in tepkisine neden olmuştu.

    Arjantin, 19'uncu yüzyıldan beri egemenliği tartışma konusu olan adaların statüsü konusunda İngiltere'yi müzakereye ikna etmeye çalışıyor. Atlas Okyanusu'nun güneyindeki adalarda halkın çoğunluğu İngiliz egemenliğinde kalmak istiyor ve adalarda hala bin İngiliz askeri bulunuyor.




    Falkland Adaları savaşının 30. yıldönümü Yorumları