´Türk cinayetleri demokrasinin yüzüne tokattır´   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-01-2012 (14:44)   Son Mesaj: 04-01-2012 (14:44)    Cevap: 0    Gösterim: 379  

    04-01-2012

    ´Türk cinayetleri demokrasinin yüzüne tokattır´

    ´Türk cinayetleri demokrasinin yüzüne tokattır´
    Almanya'da öldürülen Türklerin cinayetlerini aydınlatmak amacıyla oluşturulan Federal Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathyi olayla ilgili açıklamada bulundu.

    Almanya'da aşırı sağcılar tarafından öldürülen Türklerin cinayetlerini aydınlatmak amacıyla oluşturulan Federal Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy, yaşanan her aşırı sağcı olayın, demokratik hukuk devletinin yüzüne atılmış bir "tokat" olduğunu söyledi.

    Almanya Türk Toplumu'nun (TGD) Berlin'de düzenlediği 9. Kurultayı'nda konuşan Edathy, cinayetle ilgili araştırmalarda bulunmak amacıyla Zwickau kentine gittiği için dün kurultayın açılışına katılamadığını belirterek, aşırı sağcıların terörist eylemlerde bulunmasının ve sistemli bir şekilde insan öldürmesinin aslında kendisini şaşırtmadığını, ancak cinayetlerin bu kadar soğuk kanlı ve vahşi bir şekilde işlenmesinin kendisini büyük bir şaşkınlığa sürüklediğini söyledi.

    Toplumun kendisine saygı duyabilmesi ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması için cinayetlerin tümüyle aydınlatılmasının önemli olduğunu ifade eden Edathy, "Her aşırı sağcı olay, demokratik hukuk devletinin yüzüne atılmış bir tokattır" dedi.

    Araştırma Komisyonu'nda yer alan farklı partilere mensup üyelerin birbiriyle tartışmayarak tüm konularda görüş birliği sağladığını, bunun pek de görülen bir durum olmadığını kaydeden Edathy, güvenlik mekanizmasına bu kadar güvenilen bir toplumda bu mekanizmaların neden çalışmadığını, doğru izlerin peşinde neden gidilmediğini araştırdıklarını söyledi.

    "Dönerci cinayetleri' ifadesi yılın en kötü sözü"

    Demokratik insanların hiçbir zaman aşırı sağı küçümsememesi ve ayrımcılığın olmadığı bir ülkede yaşamak için sürekli bir şekilde ırkçılığa karşı mücadele etmesi gerektiğini belirten Edathy, demokrasi bilincinin her bir kuşağa da aktarılmasının önemli olduğunu ifade etti.

    Almanya'da daha önce cinayetleri araştıran polis masasının adının "Boğaziçi" olmasını da eleştiren ve "Dönerci cinayetleri" ifadesinin yılın en kötü sözü seçilmesini önerdiğini de kaydeden Edathy, inceledikleri yaklaşık 10 bin dosyada güvenlik sistemindeki yapısal eksiklikler, güvenlik makamları arasındaki iletişimsizlik ve emniyet güçlerinde profesyonellik olmadığı şeklindeki tüm iddiaları da araştırdıklarını söyledi.

    Aşırı sağcı katillerin evinde ortaya çıkan cinayetlerle ilgili videolardan dolayı aşırı sağcı terör hücresini destekleyen daha geniş bir kesimin olduğuna inandığını belirten Edathy, güvenlik uzmanları arasında, öldürülen Türklerin, aslında kendilerini Almanya'da yurtlarında gibi hissetmesinin aşırı sağcıların hoşuna gitmediğine dair görüşlerin bulunduğunu ifade etti.

    Edathy, aşırı sağcı konusunun Almanya'da yıllarca ihmal edildiğini, tutuklama emri ile aranan aşırı sağcıların sayısı hakkında kendilerine uzun bir süre sonra yanıt verilebildiğini kaydederek, "Eminim Araştırma Komisyonunda tutuklama emri ile aranan radikal dincilerin sayısını sorsaydık 30 saniye içinde yanıt alabilirdik" diye konuştu.

    Öte yandan, kurultayda dün akşam yapılan oylamada başkanlık için tek aday olarak seçime katılan Kenan Kolat, oy birliği ile bir kez daha TGD Genel Başkanlığı'na seçildi.

    Kurultayda bugün yeni yönetim de belirlenecek.




    ´Türk cinayetleri demokrasinin yüzüne tokattır´ Yorumları