WP: Türkiye topraklarını kullandırmak istemiyor   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 03-30-2012 (18:46)   Son Mesaj: 03-30-2012 (18:46)    Cevap: 0    Gösterim: 344  

    03-30-2012

    WP: Türkiye topraklarını kullandırmak istemiyor

    WP: Türkiye topraklarını kullandırmak istemiyor
    Washington Post, Türkiye’nin uluslararası yetki olmadan topraklarının resmen Suriye muhalefetince kullanmasına isteksiz olduğu yorumunu yaptı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Annan Planı"nın uygulanması konusunda "Artık Esad"a güvenmiyorum" sözlerinin yankıları sürerken ABD"nin, Esad"ın Annan Planı"na uyup uymayacağını test etmek için daha fazla zamana ihtiyacın olduğunu düşündüğü belirtiliyor. Washington Post gazetesi, Suriye"nin, Türkiye-İran buluşmasının gündeminin başlıca maddesi oluşturduğuna da dikkat çektiği haberinde Türkiye"nin uluslararası yetki olmadan topraklarının resmen Suriye muhalefetince kullanmasına isteksiz olduğu yorumunu yaptı.

    Washington Post gazetesi, "Suriye krizi, Türkiye-İran toplantısı gündeminin başlıca maddesi" başlığı ile yayınladığı geniş haber analizinde Başbakan Erdoğan"ın Tahran"da yaptığı görüşmelere Suriye sorununun damgasını vurduğunu kaydetti.

    İran"ın, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan tarafından sunulan 6 maddelik planı konusunda "iyimser" olduğunu açıkladığına işaret eden gazete, planın Suriye tarafından benimsendiğini de kaydetti. Gazete "Türkiye"nin liderleri, Esad"ı bir yıl devam eden ayaklanmayı zalimce bastırmakla suçlayarak iktidarı bırakması için ona baskı yaptı.

    Gazete, bu bağlamda ABD"deki Lehigh Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Henri Barkey"in değerlendirmelerine de yer verdi. Barkey, güçlü ticari bağları olan iki komşu ülke Türkiye ve İran"ın, aralarındaki görüş ayrılıklarının, iyi ilişkileri tesis etmek için yıllarca yaptıkları çabaların boşa gitmesine yol açmasına izin vermelerinin beklenmeyeceği görüşünü dile getirdi.

    -"TÜRKİYE, İRAN"I İKNA EDEBİLECEK AZ SAYIDA ÜLKELERDEN BİRİ"-

    İki ülkenin iyi ilişkileri sürdürme isteğinin, Türkiye"nin, İran"ın tutumunu değiştirmesini sağlayabilecek kozları olan az sayıda ülkeden biri olduğu anlamına geldiğini de söyleyen Barkey, "Esad olsa, endişelenirdim. Eğer Türkler İranlıları Esad"ın bittiği konusunda ikna etse, Türkler " bak, senin kabullenebileceğin alternatif bir çözüm bulalım" diyebilirler" şeklinde konuştu.

    Washington Post, ABD Başkanı Barack Obama"nın Seul"de ülkesinin Suriye muhalefetine tibbi yardım ve haberleşme ekipmanı sağlayarak desteğini artırmaya hazır olduğunu bildirmesinden sonra İngiltere"nin de, 800 bin dolarlık silah olmadan yardım yapacağını açıkladığına dikkat çektiği haberinde bu konuların İstanbul toplantısında da ele alınacağını kaydetti.

    "Suriye"nin Dostları"nın geçen ay Tunus"ta yaptıkları toplantıda Suriye muhalefetine yardım konusunda pek bir ilerleme sağlayamadıklarını anımsatan gazete, Suudi Arabistan ve Katar"ın Suriyeli muhaliflere silah sağlanmasını istediğini ancak başka Arap Birliği üyeleri, ABD ve Avrupa"nın, şiddet içermeyen yolların tükenmesi gereğinde ısrar ettiklerini belirtti.

    -"ARABİSTAN"IN GÜVENLİK BÖLGESİ ÖNERİSİ PEK AZ DESTEK ALDI"-

    Haberde muhaliflere silah almak için para vermiş olan Suudilerin son günlerde Suriye"de "güvenlik bölgesi"nin oluşturulmasını içeren bir öneri yaptıkları ancak bu önerinin pek az destek aldığına dikkat çekilirken üst düzey bir ABD yetkilisinin de "Suriye içinde güvenlik bölgeleri olursa, bu esasen askeri bir operasyon demek. Komşu ülkeleri işin içine sokacak bir şey ise, o zaman bunu koşunacak olan komşu ülkelerdir, Körfez ülkeleri değil" değerlendirmesi de aktarıldı. Haberde şöyle devam edildi:

    "İstanbul toplantısı öncesi ABD"nin pozisyonu, Esad"ın Annan Planına uyup uymayacağını test etmek ve Suriye rejime empoze edilen yaptırımların etkilerini tartmak için daha fazla zamana ihtiyaç var yönünde."

    Washington Post, haberinde Türkiye ile ilgili olarak da "Türkiye de, uluslararası, ideal olarak BM Güvenlik Konseyi"nden gelen bir yetki olmadan, topraklarının resmen Suriyeli muhalif güçlerince kullanılmasını kabul etmeye isteksizdir" yorumunu da yaptı.

    ANKA




    WP: Türkiye topraklarını kullandırmak istemiyor Yorumları