Zebari: Suriye için tarafsız kalamayız   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 03-29-2012 (00:46)   Son Mesaj: 03-29-2012 (00:46)    Cevap: 0    Gösterim: 327  

    03-29-2012

    Zebari: Suriye için tarafsız kalamayız

    Zebari: Suriye için tarafsız kalamayız
    Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen Arap Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi.

    Toplantıdan sonra Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Arap Birliği Genel Sekreteri Yardımcısı Ahmed Bin Hilli, ortak basın toplantısı düzenledi.

    Toplantıda alınan kararları okuyan Zebari, ''Suriye'deki durum, Filistin sorunu ve Somali'yi geniş bir şekilde ele aldıklarını ve Ortadoğu'da nükleer silahlardan arındırılmış bölgenin oluşturulması, terörle mücadele, Yemen hükümetine destek, Filistin meselesiyle ilgili uzun vadede görüş ve Daimi Arap Parlamentosunun temellerinin görüşüldüğünü ve tarihte ilk kez alınan kararların bu kadar kısa özetlendiğini'' belirtti.

    Suriye'deki duruma değinen Zebari, ''Suriye'deki kan dökme ve şu anki durum karşısında tarafsız kalamayız. Suriye sorununa Arap çözümü bulmaya çalıştık. Ama muvaffak olamadık. Arap çözümünün uygulanması ya da Güvenlik Konseyi'ne gidilmesi gerekir. Suriye'deki durum artık görüşülmeye başlandı. Suriye sorunu bizim üzerimizde baskı oluşturmaya başladı. Uluslararası sorun oldu. Arap meselesi olmaktan çıkıp uluslararası sorun oldu. BM ve Güvenlik Konseyi'nin elinde oldu. Suriye'nin Annan Planı'nı kabul etmesi çok önemlidir'' dedi.

    Irak'ın Suriye ile ilgili sergilemiş olduğu tutumun sorulması üzerine Zebari, Irak'ın Suriye ile ilgili tutumunun dengeli, bağımsız olduğunu ve Suriye ile ilgili kararları ulusal çıkarlara uygun bir şekilde aldıklarını kaydetti. Zebari, toplantıya 11 Arap ülkesi dışişleri bakanının katıldığını ve Arap Birliği Zirvesi'ne 11 Arap liderinin katılmasını beklediklerini ifade etti.

    Bahreyn'de Dışişleri Bakanı'nın toplantıdan çekildiğinin hatırlatılması üzerine Zebari, Bahreyn Dışişleri Bakanı'nı Başbakan Nuri El Maliki ile görüştürdüklerini ve bu görüşmenin Bahreyn'le ilişkilerde yeni ufuklar açacağını söyledi. Bahreyn'de yaşanan halk ayaklanmalarında Iraklı Şiilerin ve bazı politikacıların sergilemiş olduğu tutum üzerine iki ülke ilişkilerinde gerginlik yaşanmıştı.

    Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Yardımcısı Ahmed Bin Hilli, zirvenin Bağdat'ta yapılmasının büyük önem taşıdığını, görüşmelerin kardeşçe bir havada geçtiğini ve zirveye katılanların çıkan kararlara bağlı kalacaklarını belirtti.

    Arap Dışişleri Bakanları toplantısında alınan 9 karar, Arap Birliği Zirvesi'ne tavsiye kararı olarak sunulacak. Zirvede kararların oylanması bekleniyor.

    Bu arada İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, zirveye katılmak üzere Bağdat'a geldi.




    Zebari: Suriye için tarafsız kalamayız Yorumları