İngiltere´de eşcinsel evlilik tartışmaları   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 03-05-2012 (16:21)   Son Mesaj: 03-05-2012 (16:21)    Cevap: 0    Gösterim: 353  

    03-05-2012

    İngiltere´de eşcinsel evlilik tartışmaları

    İngiltere´de eşcinsel evlilik tartışmaları
    İngiltere'de hükümetin eşcinsel evlilikleri yasal hale getirme planı, İskoçya'daki Katolik Kilisesi'nin lideri Kardinal Keith O'Brien'ın tepkisine neden oldu.

    O'Brien, planı "evrensel olarak kabul edilmiş insan hakkının, anlamsız bir şekilde bozulması" olarak niteleyerek, "evliliği yeniden tanımlamanın, İngiltere'yi dünya gözünde küçük düşüreceğini" söyledi.

    Ocak ayında ise Anglikan Kilisesi'nin York Başpiskoposu John Sentamu, "hükümetlerin evliliği yeniden tanımlamak gibi bir ahlaki yetkisinin olmadığını" ifade etmişti.

    İngiltere'de milletvekillerinin çoğu ise yapılan tartışmalar çerçevesinde dini grupların eşcinsel evliliği desteklemelerinin amaçlanmadığını bildiriyor.

    Muhalefetteki İşçi Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Harriet Harman, aynı cinsiyetten evliliklerin doğru olduğunu savunurken, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Partili ve eşcinsel milletvekili Margot James, Kardinal O'Brien'ın sözlerinin "korku yaratmak amaçlı" olduğunu söyledi.

    İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron geçen yıl partisinin kongresinde yaptığı konuşmada, eşcinsel evliliği desteklediğini söylemişti.

    Ülkenin Eşitlikler Bakanı Lynne Featherstone bu ay içinde, eşcinsel çiftlerin yasal olarak evlenebilmeleri konusunu ve evlilik kavramını kamuoyunda tartışmaya açacak.

    İngiltere'de "sivil partnerlik" adı altında eşcinsel çiftler 2005 yılından bu yana hayatını birleştirebiliyor. Bu yolla hayatını birleştiren kişiler, evli çiftlerle aynı yasal haklara sahip olsa da "evli" olarak adlandırılmıyor.

    Geçen yıl ise yeni bir yasayla İngiltere ve Galler'de "sivil partnerlik" törenlerinin ibadet yerlerinde yapılmasına izin verilmişti.

    İngiltere'de önceki yıl, ülkenin o dönemki Avrupa'dan Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı, İşçi Partili Chris Bryant, Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında "sivil partnerlik" yoluyla Jared Cranney ile hayatını birleştirmişti.




    İngiltere´de eşcinsel evlilik tartışmaları Yorumları