´Erteleme olursa Türkler beklemez´   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 03-05-2012 (16:20)   Son Mesaj: 03-05-2012 (16:20)    Cevap: 0    Gösterim: 658  

    03-05-2012

    ´Erteleme olursa Türkler beklemez´

    ´Erteleme olursa Türkler beklemez´
    KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs görüşmelerinin çıkmaza girmesi halinde bazı seçeneklerin düşünülmesi gerektiğin söyledi.

    KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs görüşmelerinin çıkmaza girmesi halinde bazı seçeneklerin düşünülmesi gerektiğini ve Türkiye ile birlikte karar üreteceklerini ifade ederek, bu noktaya gelmeden önce AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın ''bazı seçenekleri dillendirmesinin gayet doğal'' olduğunu söyledi.

    KKTC Başbakanı Küçük, Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın ''KKTC'nin Türkiye'ye bağlanması dahil her türlü seçeneğin masada olduğu'' yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

    Küçük, Bakan Bağış;ın açıklamasında sadece bir seçenek değil, bir çok seçenek üzerinde durduğuna da dikkati çekerek, Bağış;ın düşünülmesi gereken seçenekleri ve önerileri ortaya koyduğunu belirtti.

    ''Uzun zamandır devam eden görüşmeler ve New York Greentree;de düzenlenen iki zirveden istenilen veya beklenilen sonuca ulaşılamaması nedeniyle görüşme sürecinin sıkıntıya düştüğünü görmenin mümkün olduğu''nu ifade eden Küçük, 1 Temmuz;da Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralmasıyla müzakerelerin hızlandırılmasını engelleyeceğine işaret etti.

    "Belirsizlik olur"

    Gerek KKTC, gerekse Türk hükümetinin Avrupa Birliği;ne bir çok çağrısı bulunmasına karşın, Rumların dönem başkanlığının ertelenmesinin gündeme gelmediğini dile getiren Başbakan Küçük, Rum yönetiminin dönem başkanlığını devralması ile birlikte görüşmelerin seyrinde belirsizlik olacağını söyledi.

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ise Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer;ın vereceği rapor sonrası tutumunu açıklamasının beklendiğini kaydeden Küçük, bu gelişmelerin çözüm bekleyen Türk tarafı ve Türkiye;yi endişeye sevk ettiğini belirtti.

    Görüşmelerin çıkmaza girmesi halinde bazı seçeneklerin düşünülmesinin gerekli olduğuna dikkati çeken Başbakan İrsen Küçük, ''Şayet görüşmelerde bir erteleme olacaksa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk halkının beklemesi mümkün değildir, söz konusu değildir. Dolayısıyla devam eden görüşmelerde her zaman anavatan Türkiye ile işbirliği içinde olan Kıbrıs Türk liderliği bu konuda da yeni bir karar üretme aşamasına gelme noktasında olacaktır'' dedi.

    "Seçeneklerin dillendirilmesi gayet doğal"

    ''Dolayısıyla bu noktaya gelmeden önce AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış;ın, bazı seçenekleri dillendirmesinin gayet doğal olduğu''nu dile getiren Küçük, Bağış;ın açıklamasında sadece bir seçenek değil, bir çok seçenek üzerinde durduğuna dikkati çekti.

    Bu açıklamaların, görüşmelerin çıkmaza girmesi halinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti;nin bazı girişimler içerisinde olabileceğinin ifadesi olduğuna da işaret eden Başbakan Küçük şöyle konuştu:

    ''Ambargolar ve izolasyonlar devam etmektedir. Bugüne kadar bu konuda bir esneklik sağlanmamıştır. Özellikle Kıbrıs görüşmeleri belli bir süre askıya alınırsa bundan olumsuz etkilenecek olan Rum yönetimi ve Rum halkı değil Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı olacaktır. Dolayısıyla bu konuda bazı önlemlerin alınması gayet doğaldır. Sayın Egemen Bağış;ın açıklamaları bu seçenekleri ortaya koymuştur. Tabii ki bu konuda karar her halükarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının olacaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının onaylamayacağı bir kararın alınması ve yürürlüğe girmesi de söz konusu değildir. Ama sayın Egemen Bağış bu konuda Türk Hükümeti;nin görüşlerini, düşünülmesi gereken seçenekleri ve önerilerini ortaya koymuştur. Dolayısıyla biz sayın Downer;in hazırlayacağı raporda bu konuları dikkate alacağı, Sayın Genel Sekreter;in de karar verirken bu gerçekleri dikkate alacağı düşüncesi içerisindeyiz.''

    Bağış ne demişti?

    AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, KKTC'de yayımlanan Kıbrıs gazetesine yaptığı açıklamada, Kıbrıs;ta çözüm için her türlü opsiyonun masada olduğunu, KKTC'nin Türkiye;ye bağlanmasının da mümkün olabileceğini belirterek, şunları söylemişti:

    "Kıbrıs'ta çözüm için her opsiyon masada. Çözüm, iki liderin uzlaşması ve toplumlarına kabul ettirdikleri bir birleşme formülü ile olabileceği gibi iki liderin uzlaşarak ayrılıp 2 ayrı devlet şeklinde ya da KKTC;nin Türkiye;ye bağlanması da mümkün olabilir. Bütün bu opsiyonlar masadadır ama ümit ediyoruz ki, gönlümüzden geçen de budur, Kıbrıs'taki iki devletin tek bir çatı altında birleşmesi ve iki kurucu devletin oluşturacağı bir yapı ile iki tarafın da huzur içinde yaşaması güvence altına alınsın."




    ´Erteleme olursa Türkler beklemez´ Yorumları