CIA yetkilisi: Ankara kritik rol oynamalı   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 02-24-2012 (16:42)   Son Mesaj: 02-24-2012 (16:42)    Cevap: 0    Gösterim: 414  

    02-24-2012

    CIA yetkilisi: Ankara kritik rol oynamalı

    CIA yetkilisi: Ankara kritik rol oynamalı
    Suriye’de güvenli bölge oluşturması için Ankara’ya yönelik baskılar her geçen gün daha da artıyor. CIA’nın eski şefi, Ankara’nın kritik bir rol oynaması gerektiğini savundu.

    CIA"nın Siyasi İslam Stratejik Analizler Programı eski Müdürü Emile Nakhleh, Financial Times gazetesince yayımlanan makalesinde Suriye"ye müdahale edilmesi ve ülke içinde güvenli bölge oluşturulması gereğini savunurken bölgeyi planlanma ve yürütmede Ankara"nın "kritik bir rol oynamasını" istedi.

    Emile Nakhleh, Financial Times gazetesince yer verilen "Suriye"ye müdahale sadece bir zaman meselesi" başlıklı geniş makalesinde "Batı için, Beşar Esad rejimini iktidardan uzaklaştırmak ve Suriye halkını yeni katliamlardan kurtarmak için Suriye muhalefetine yardım etme zamanı geldi" diye yazdı.

    Batı"nın Esad rejiminin istikrarının, İran ile İsrail arasında "ateşli savaş söylemleri" ortamında önem taşıdığı için tereddüt gösterdiğini kaydeden Nakhleh, Esad"ın devrilmesini hızlandırmamın bölge için iyi olacağını savunarak Esad"ın iktidardan uzaklaştırılmasının, İran ile Sünni Arap devletleri arasında yoğunlaşan soğuk savaşa son vereceğini öne sürdü.

    Nakhleh, "CİA"da iken analistlerim ve ben, siyasetçilere, Esad"ın istikrarı korumak için nasıl baskılara başvurduğu konusunda brifingler verirdik" dediği makalesinde BM Genel Kurulu"nda oynanan Suriye kararının, Batı ve bölgesel oyuncuların Suriye muhalefetine yardım etmeleri için yeterli olması gerektiği görüşünü dile getirdi.

    Bunun ardından "Neler yapılmalı?" sorusunu soran Nakhleh, yardıma, 1991 yılında Kuzey Irak"ta yapıldığı gibi muhalifler ve ordudan kaçan askerler için güvenli bölge oluşturularak başlanması gerektiğini savundu.

    Gıda, su, giysi, tıbbi malzeme ve teknik ekipmanın, güvenli bölgeye uçaklardan dökülerek sağlanması önerilen makalede "Bölgenin Türkiye"ye bitişik olacağı kesin gibi, bu nedenle Ankara"nın, bölgeyi planlamada ve nihayet, yürütülmesi ve tedarik edilmesinde kritik bir rol oynaması gerekecek."

    Makalede, Suriye güçlerinin, güvenli bölgeyi ihlal etmesi halinde Batı"nın muhalefeti silahlandırması ve daha etkin bir direniş için ordudan kaçanlarla birlikte çalışması gereği savunulduktan sonra "Bu da, rejimin vahşetini caydıramaz ve daha çok ölüm olursa eğer o zaman Batı, "kurtarılmış" bölgeden başlayarak karaya sınırlı sayıda "çizme" konuşlandırmayı düşünmelidir" denildi.




    CIA yetkilisi: Ankara kritik rol oynamalı Yorumları