Nato, rusya'yı uyardı; gürcistan ile ilişkileri geliştirmeye karar verdi   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 08-19-2008 (23:54)   Son Mesaj: 08-19-2008 (23:54)    Cevap: 0    Gösterim: 861  

    08-19-2008

    Nato, rusya'yı uyardı; gürcistan ile ilişkileri geliştirmeye karar verdi

    ABD'nin çağrısı üzerine toplanan NATO Konseyi, Gürcistan ile ilişkileri geliştirmek için komisyon kurmaya karar verdi. Konsey, Rusya ile ilişkilere de "birşey olmamış gibi devam etmeyeceklerini" bildirdi.

    Kafkaslardaki son gelişmeleri değerlendirmek ve Rusya'ya karşı ortak bir tavır alabilmek adına NATO'ya bağlı 26 ülkenin dışişleri bakanı, Brüksel'de bir araya geldi. Toplantının sona ermesi ardından ortak bir açıklama yapan NATO, "Birşey olmamış gibi ilişkilere devam edemeyiz." dedi. Basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Tiflis ile ilişkileri geliştirmek adına NATO-Gürcistan Komisyon kurmaya karar verdiklerini kaydetti. Rusya ile ilişkileri tamamen koparma niyetinde olmadıklarını da dile getiren Sheffer, ancak bundan sonra NATO ile Rusya ilişkilerinin normalmış gibi devam etmeyeceğini söyledi. Gürcistan ile NATO arasındaki ilişkileri derinleştireceklerini belirten Sheffer, NATO-Rusya ortak ilişkilerini tamamen koparma niyetinde de olmadıklarının altını çizdi. Rusya'nın söz verdiği gibi Gürcistan topraklarından geri çekilmediğini belirten Sheffer, asıl topun NATO'nun değil Gürcistan topraklarından çekilmekle Rusya'nın elinde olduğunu söyledi.


    Öte yandan Sheffer, Gürcistan'ın günün birinde NATO üyesi olacağını ancak net bir tarih vermekten kaçındı.

    Bu arada Sheffer, Gürcistan ile Rusya arasında savaşa neden olan Güney Osetya ile Kosova arasında bir benzerlik olup olmadığı ile ilgili soruya ise hayır yanıtını verdi.

    Gürcistan'da yaşayan halka insanı yardımların yapılması gerektiğinin altını çizen Sheffer, önümüzdeki günlerde ülkedeki zararı hesap edecek özel bir uzman ekibin Gürcistan'a gönderileceğini söyledi.

    NATO Konseyi'nde Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil etti.




    Nato, rusya'yı uyardı; gürcistan ile ilişkileri geliştirmeye karar verdi Yorumları