Gürcistan pes ederek Ruslarin sartlarini kabul etti   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 08-14-2008 (23:26)   Son Mesaj: 08-14-2008 (23:26)    Cevap: 0    Gösterim: 947  

    08-14-2008

    Gürcistan pes ederek Ruslarin sartlarini kabul etti

    Gürcistan, özerk bir bölge olan Osetya'ya girerek oranın kendisine bağlı olduğunu ilan etmişti. Bunun üzerine Rusya da kendi askerlerini bölgeye göndermiş, bu da taraflar arasında savaş çıkmasına sebep olmuştu;

    Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy yaptığı görüşmelerin sonunda Rusya ile beraber altı maddelik bir barış anlaşması hazırladı. Bundan bir gün sonra da Moskova’dan Tiflis’e gitti ve anlaşmayı Gürcistan yönetimine sundu; Gürcistan, bu anlaşmayı kabul ettiğini duyurdu.

    Anlaşma sadece Gürcistan – Rusya savaşını kapsıyor. Anlaşmanın

    ilk maddesi “Askeri faaliyetlere, yani şiddete en kısa zamanda son verilmesi.”

    İkinci Madde: “Şiddet bölgesine insani yardım yapılması için her türlü olanak sağlanacak.”

    Üçüncü Madde: “Gürcü birlikleri eski mevkilerine geri dönecek.”

    Dördüncü Madde: “Rus askeri birlikleri çatışma öncesi bulundukları bölgeye geri dönecek.”

    Beşinci Madde: “Rusya barış güçleri ilave güvenlik önlemi alacak.”

    Altıncı Madde: “Güney Osetya ve Abhazya’nın güvenliğini sağlamak için uluslar arası karar alınacak.”


    Rusya Devlet Başkanı “Dimitriy Medvedev”, amaçlarının vatandaşlarını korumak olduğunu, bu yönde askeri alanda amaçlarına ulaştıklarını, bu yüzden bu anlaşmayı 12 Ağustos Salı günü yaptıklarını söyledi.

    Sarkozy de dün ve bugün yapılan görüşmelerde bir sonuca ulaşmalarından çok memnun olduğunu belirterek, ''Böyle bir karar almamız barış taraftarları için çok iyi bir haber. Çok açık ve serbest bir görüşme oldu. Uzun süren görüşmemizde 6 maddelik ilkeler konusunda anlaştık'' diye konuştu.




    Gürcistan pes ederek Ruslarin sartlarini kabul etti Yorumları