Saddam döneminde yerlerinden edilen kerküklülere tazminat ödendi   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 07-10-2008 (12:23)   Son Mesaj: 07-10-2008 (12:23)    Cevap: 0    Gösterim: 721  

    07-10-2008

    Saddam döneminde yerlerinden edilen kerküklülere tazminat ödendi

    Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentinde devrik lider Saddam Hüseyin döneminde arazileri ellerinden zorla alınan mağdur Türkmen ve Kürtlere ilk kez zararları karşılığı tazminat ödendi.

    Kerkük Valilik binasında dün düzenlenen törende Vali Abdurahman Mustafa, Mülk Tanzim Heyeti Başkanı Ahmed Sayaak, ile Türkmen ve Kürt mağdur aileler hazır bulundu. İlk kez gerçekleştirilen ödemede ilk etapta 120 ailenin zararları tazmin edildi. Mülk Tanzim Heyeti Başkanı Sayaak, mağdur olan ailelere ilk kez ödeme yaptıklarına dikkat çekti. Sayyak, Kerkük'teki mağdurlar için 3,5 milyar dolar (yaklaşık 3,5 milyon YTL) ayrıldığını belirtti.


    Kerkük İl Meclisi'nin Türkmen üyesi Jale Neftçi, ise zorla göç ettirenlere ayrılan 170 milyar Irak dinarının yüzde 70'inin Irak genelinde dağıtıldığını ifade etti. Neftçi, Kerkük'e bu kaynağın çok küçük bir kısmının ayrılmasını eleştirerek, "Bu para, çekilen sıkıtı ve elde giden malların karşılığı olamaz" dedi.

    Tazminatlarını alan Kerküklü vatandaşlar ise yıllarca çektikleri çileleri bir nebze de olsun unuttuklarını, fakat asıl isteklerinin yerlerini geri almak olduğunu belirtti. Haydar Ali isimli vatandaş ise, verilen tazminatla dedeleri ve babalarının haklarını almış olduklarını, yerlerine de kavuşmayı umut ettiklerini söyledi. Haydar Ali, "İnşallah adalet bir gün yerini bulacak" dedi. Mustafa Halid de ellerinden alınan arazilere de kavuşacakları günleri beklediklerini söyledi. Hamdiye Sabir isimli mağdur ise, evlerinde hâlâ başkalarının oturduğunu ifade ederek, "Ya tapularımız geri verilsin, ya da mülklerimizin karşılığı ödensin" diye konuştu.




    Saddam döneminde yerlerinden edilen kerküklülere tazminat ödendi Yorumları