Rusya, Avrupa Ile Ortak Güvenlik Bölgesi Oluşturmak Istiyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 06-28-2008 (12:30)   Son Mesaj: 06-28-2008 (12:30)    Cevap: 0    Gösterim: 821  

    06-28-2008

    Rusya, Avrupa Ile Ortak Güvenlik Bölgesi Oluşturmak Istiyor

    Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya'nın batı Sibirya bölgesinde gerçekleşen Rusya-AB zirvesi sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada Avrupa'nın güvenlik sorununu mevcut kuruluşların çözmesinin mümkün olmadığını söyledi. Rusya lideri, "Ne Avrupu Birliği örgütü, ne Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ne de NATO Avrupa'nın güvenliğinin garantisi değil." dedi.


    Batı Sibirya bölgesi Khanty-Mansiisk şehrinde gerçekleşen zirve sonrası basının karşısına çıkan Medvedev, "Avrupa güvenliği birbirinden ayrılamaz. Bazı ülkelerin desteklediği bazılarının dışarda kaldığı organizasyonlar yeterli değil. Biz tüm Avrupa'nın güvenliğinden söz ediyoruz." açıklamasını yaptı. NATO'nun dünyanın en güçlü ve en büyük askeri organizasyonu olduğunu ifade eden Rusya lideri, tüm ülkelerin NATO üyesi olmadığı gerekçesi ile bu örgütün de evrensel olmadığını söyledi.

    Zirveye katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Avrupalı liderlerin Rusya'nın önerdiği tüm Avrupa güvenliği teklifi ile yakından ilgilendiğini ifade etti. Lavrov, "Rusya devlet başkanı Berlin ziyaretinde konuyu gündeme getirmişti." dedi. Medvedev Almanya'ya gerçekleştirdiği gezisinde pan-Avrupa paktının kurulmasını ve düzenlenecek bir konferans sonrasında ortak güvenlik anlaşmasının imzalanmasını önermişti.

    Medvedev yeni güvenlik düzenlemesinin sadece ulusal çıkarlar çerçevesinde oluşturulmasını ve ideolojik temellere dayandırılmaması gerektiğini belirtti. Rusya lideri teklifinde Avrupa-Atlantik bölgesinde aktif olan organizasyonların da bu yeni güvenlik düzenlemesinde yer alabileceğini dile getirdi.




    Rusya, Avrupa Ile Ortak Güvenlik Bölgesi Oluşturmak Istiyor Yorumları