2009'da Petrolün Varili 250 Dolar Olacak...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 06-11-2008 (14:20)   Son Mesaj: 06-11-2008 (14:20)    Cevap: 0    Gösterim: 663  

    06-11-2008

    2009'da Petrolün Varili 250 Dolar Olacak...

    Yaz sonunda petrolün varilinin 150 doları bulacak olması enerji tüketicisi ülkelerde endişe ile karşılanırken 2009 için yapılan tahminler ürkütüyor. Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom Başkanı Aleksi Miller, önümüzdeki yıl sonunda petrolün varilinin 250 dolara ulaşmasının olası olduğunu söyledi. 18 aylık bir süreçte mevcut fiyatlarının iki katına çıkmasının öngörülebileceğini kaydeden başkan, doğalgaz fiyatlarının da paralel şekilde artacağı uyarısı yaptı.

    Fransa'nın kuzeyinde düzenlenen Avrupa İş Dünyası kongresinden sonra basına açıklamalarda bulunan Miller, "Yakın gelecekte petrolün varilinin 250 dolara ulaşacağını öngörüyoruz. Petroldeki aşırı zamda spekülatif etki var. Ancak tek başına bu belirleyici değil. Talebin hızla artması bunda etkili olacak." dedi. Miller'in yardımcısı Aleksander Medvedev, yüksek fiyat tahminlerine masrafların artmasının da belirleyici olduğunu söyledi.

    Uluslar arası Enerji Ajansı, petrol fiyatlarındaki aşırı artışta Çin gibi dev ekonomilerin hızla artan enerji talepleri olduğuna dikkat çekti. Ajansa göre sadece Çin depremi sonrası oluşan açığın kapatılması için Pekin, öngörülenden yüzde 5,5 daha fazla enerji satın alacak.

    Doğalgazda bin dolar görülebilir

    Petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak doğalgaz fiyatlarının arttığına değinen Miller, Avrupa'ya verilen doğalgazda da bin metreküp için ortalama 410 dolara ulaşıldığını açıkladı. Analistler, Miller ve Medvedev'in petrol fiyatları ile ilgili tahminlerine dayanarak aynı dönemde doğalgaz fiyatlarının da bin metreküp için bin doları aşabileceği uyarısı yapıyor.

    Miller, kongrede yaptığı konuşmada, Avrupa'dan enerji arzının çeşitlenmesi konusunda birçok önerilerin geldiğine değinerek, "Avrupa'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabası anlaşılabilir. Ancak bu Rusya'ya alternatif her türlü girişimin tercih edileceği şeklinde algılanıyor. Bu adaletli bir duruş noktası değil." değerlendirmesinde bulundu.

    Rusya, 27 ülkeli Avrupa Birliği'nin dörtte birinin doğalgaz ihtiyacını karşılıyor; Avrupa pazarına sevkiyatın yüzde 80'ini de Ukrayna üzerinden gerçekleştiriyor. 2006 yıl başında yaşanan kriz nedeni ile Rusya'nın Avrupa'ya sevkiyatında sorun yaşanmıştı. Rusya, Bulgaristan üzerinden 'Güney Akım' ve Almanya üzerinden de 'Kuzey Akım' la Avrupa pazarındaki payını yüzde 40'a çıkarmayı hedefliyor.




    2009'da Petrolün Varili 250 Dolar Olacak... Yorumları