Aytmatov Için 1 Günlük Yas Ilan Edildi   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 06-11-2008 (14:11)   Son Mesaj: 06-11-2008 (14:14)    Cevap: 1    Gösterim: 764  

    06-11-2008

    Aytmatov Için 1 Günlük Yas Ilan Edildi

    Tedavi gördüğü Almanya'nın Nürnberg kentinde dün hayata veda eden ünlü yazar ve devlet adamı Cengiz Aytmatov için Kırgızistan'da cenaze töreninin yapılacağı 14 haziranda bir günlük yas ilan edildi.

    Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in imzaladığı kararname uyarınca cumartesi günü ülkede bayrakların yarıya indirileceği ve tüm eğlence programlarının iptal edileceği belirtildi.


    Aytmatov için başkentte cenaze töreni yapılacak. Aytmatov'un naaşı daha sonra Bişkek yakınlarındaki Çon-Arık köyünde bulunan ''Ata-Beyit'' anıt mezarında babası Torekul Aytmatov'un yanında toprağa verilecek.

    Bu arada Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile Başbakan Vladimir Putin, birer başsağlığı mesajı göndererek, üzüntülerini bildirdiler.




    Aytmatov Için 1 Günlük Yas Ilan Edildi Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  06-11-2008, 14:14


    Kırgızistan'ın dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov'un vasiyeti üzerine, babasının da defnedildiği Atabeyit Anıt Mezarlığı'nda toprağa verileceği bildirildi.

    Kırgızistan Devlet Başkanlığı Basın Dairesinden bugün yapılan açıklamada, ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un cenazesinin 13 Haziran'da ülkeye getirileceği bildirildi. Aytmatov'un cenazesini getirmek için Kırgızistan, Almanya'ya özel bir uçak ve heyet gönderiyor. Heyette Dışişleri Bakanı Ednan Karabayev ve Bişkek Belediye Başkanı Daniyar Üsönov başkanlık edecek.


    Cenaze töreni 14 Haziran cumartesi günü saat 09:00'da Milli Filarmoni'de başlayacak. Ardından saat 11:00'de Alatoo Meydanına getirilecek olan Aytmatov'un cenazesi, babasının da mezarının bulunduğu Atabeyit Anıt Mezarlığı'nda defnedilecek.

    Atabeyit Anıt Mezarlığı, 1938 yılında Rus diktatörü Stalin döneminde ülkenin önde gelen aydınlarının öldürüldüğü bir yerdir. 1990 yılında ortaya çıkarılan toplu mezarlıktaki aydınlar arasında, ünlü yazar Aytmatov'un babası Törökul Aytmatov da bulunuyor. Kırgızistan hükümeti bağımsızlıktan sonra Atabeyit'teki katliam kurbanları için toplu mezar ve anıt yaptırmıştı.

    Aytmatov'un öldüğünde babasının mezarının da bulunduğu Atabeyit'e defnedilmesini vasiyet ettiği bildirildi. Aytmatov, katliam kurbanlarından sonra, Atabeyit'te defnedilecek ilk kişi olacak.
    yabanGülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) yabanGülü