Rum lider Türk ordusuna çattı   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 06-10-2008 (12:20)   Son Mesaj: 06-10-2008 (12:20)    Cevap: 0    Gösterim: 878  

    06-10-2008

    Rum lider Türk ordusuna çattı

    Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Financial Times ile söyleşisinde Kıbrıs’taki çözüm umutlarını, Türk ordusunun “gerici açıklamalarının" baltaladığını öne sürdü.


    Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs’ın, iki toplumu birleştirecek bir çözüme doğru ilerlediği umutlarını, Türk ordusunun “gerici” açıkmalarının baltaladığını iddia etti.

    Dimitris Hristofyas, Financial Times ile yaptığı söyleşide adada bir çözüm bulunması konusundaki ilerlemenin “büyük bir engel” ile karşılaştığını savundu.

    Ankara’nın, yeniden adadaki Türk ve Rum toplumunu iki ayrı halk olarak nitelendirmeye başladığını söyleyen Hristofyas, halbuki kendisinin ve adadaki Türk muhataplarının, bir barış anlaşmasının tek temelinin, Rumlar ile Kıbrıslı Türkleri, iki toplumun haklarını tanıyan “tek bir cumhuriyet"te birleştirmek olduğunu kabul ettiğini öne sürdü.

    Ancak MGK’nın Nisan toplantısının ardından yayınlanan bildiride Kıbrıs’taki “iki ayrı halk”tan söz edilerek Kıbrıs’taki iki tarafın pozisyonuna karşı çıkıldığını söyleyen Hristofyas, “Eğer kendi geleceğini belirleme hakkı olan 'halklar’dan söz ederseniz o zaman sizin felsefe, adayı bölmektir. Bu bende hayal kırıklığını yaratıyor. İki toplum felsefesine bağlı kalmalıyız” dedi.

    Rum lideri, “Ankara’nın attığı adımın öncülüğünü, adada 36 bin asker bulunduran ve birleşmeye karşı çıkan 'gerici' Türk ordusunun yaptığını” da iddia etti.

    BM Kıbrıs raporunu görüşüyor

    Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un son Kıbrıs raporunu ele aldı. Konseyin basına kapalı yapılan toplantısının ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

    Toplantıda BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs özel temsilcisi Taye-Brook Zerihoun Genel Sekreterin raporu doğrultusunda adadaki son gelişmelerle ilgili olarak Konsey'e bilgi verdi.

    Konsey'in 5 daimi üyesi tarafından (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin) Ban'ın, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin 6 aylığına uzatılmasını tavsiye eden ve adada çözüm yolunda "fırsat penceresinin açık olduğunu" belirten raporu çerçevesinde bir karar tasarısı metni üzerinde çalışmaları devam ediyor.

    UNFICYP'in görev süresini 15 Aralık 2008 tarihine dek uzatması öngören karar tasarısının, Konsey'in 13 Haziran'da yapacağı toplantıda kabul edilmesi bekleniyor.

    UNFICYP'in görev süresi 15 Haziran'da doluyor.




    Rum lider Türk ordusuna çattı Yorumları