Abd Büyükelçisi Rusya'yı Nato üyesi Olarak Görmek Istiyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 06-10-2008 (09:20)   Son Mesaj: 06-10-2008 (09:20)    Cevap: 0    Gösterim: 652  

    06-10-2008

    Abd Büyükelçisi Rusya'yı Nato üyesi Olarak Görmek Istiyor

    Rusya, iki yakın komşusu ve eski Sovyet ülkeleri Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyeliklerini engellemeye çalışıyor. Buna rağmen ABD NATO Büyükelçisi, Rusya'nın NATO'ya üye olmak isteyeceği günleri hayal ettiğini söyledi.


    ABD NATO Büyükelçisi Victoria Nuland, Rus basın organlarından Ria Novosti haber ajansına verdiği özel demecinde,"Rusya'nın NATO üyeliğini istediği; açıklık, demokrasi, reform ve hukukun üstünlüğü gibi kavramlarla yüksek standarda ulaştığı bir dünyada yaşamak isterim" dedi. Kendi kişisel fikirlerini paylaştığını söyleyen büyükelçi, Rusya'nın eski başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın NATO üyeliğini reddettiğini de hatırlattı.

    NATO'nun Rusya'nın masasından nasıl görüldüğünü anlamak için çok çalışması gerektiğini aktaran Nuland, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyelikleri için de bu ülkelerin henüz hazır olmadıklarını ifade etti. Ukrayna ve Gürcistan Bükreş'te gerçekleşen NATO zirvesinde, içerde yaşadıkları sorunlar nedeni ile 'Üyelik Aksiyon Planına' dahil edilmemişlerdi. Nuland değerlendirmesinde, "Hiçbir NATO ülkesi Tiflis ve Kiev'in üyelik için hazır olduğunu söylemez" diye konuştu.

    ABD'nin, bu iki ülkenin 'Üyelik Aksiyon Planına' (MAP) dahil olmalarını desteklediğini kaydeden büyükelçi, "MAP bir tür üyelik hazırlık programı. Ülkelerin demokratik açıdan gerekli reformların yapılarak ve içerde var olan sorunların da çözümüne katkı sağlayarak üyeliği hazır hale gelmesine destek veriyor. Bu iki ülkenin de böyle bir desteğe ihtiyacı var" değerlendirmesinde bulundu.

    Ukrayna ve Gürcistan'ın üyeliklerinin uzun süre alabileceğine değinen Amerikan NATO büyükelçisi, "Yapılması gereken çok iş var. Bu birlikte çalışma başarısı ve içerdeki sorunların hangi hızla çözüleceğine bağlı" ifadelerini kullandı.




    Abd Büyükelçisi Rusya'yı Nato üyesi Olarak Görmek Istiyor Yorumları