Volkswagen ve Daimler de Romanya'nın Cazibesine Kapıldı   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 05-20-2008 (21:03)   Son Mesaj: 05-20-2008 (21:03)    Cevap: 0    Gösterim: 818  

    05-20-2008

    Volkswagen ve Daimler de Romanya'nın Cazibesine Kapıldı

    Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia'nın Bochum şehrindeki cep telefonu fabrikasını kapatıp Romanya'ya taşımasının ardından Almanya'nın önde gelen iki otomobil firması Volkswagen ve Daimler de Romanya'da yatırım için çalışma başlattı.

    Romanya'nın küçük ve orta ölçekli firmalardan sorumlu Devlet Bakanı Ovidiu Silaghi, Mediafax haber ajansına yaptığı açıklamada, Daimler'in ülkenin batısında Mercedes'in otomobil üretmek istediğini açıkladı. Bakan, "Daimler tarafından Oradea bölgesinde bir inceleme yapıldı. Ancak su probleminden dolayı rotayı Timisoara'ya çevirdi." dedi.


    Daimler'in Stuttgart merkezinden bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, ek üretim için doğu Avrupa'nın mercek altına alındığı doğrulandı. Ancak üretim tesisinin kurulacağı şehir hakkında yapılan spekülasyon konusunda net bir açıklama gelmedi. Volkswagen'in ise Audi tesisi kurmak için çalışma başlattığı belirtildi. Japon otomobil üreticisi Mitsubishi'nin de Romanya'da tesisleri bulunuyor.

    Nokia, Bochum'daki üretim tesisini Romanya'ya taşıyacağını Ocak ayında kamuoyuna açıklamıştı. Bu kararın ardından Alman medyası ve siyasileri Nokia'ya karşı yıldırma ve kararından vazgeçirme kampanyası yürütmüşlerdi. Bu kez Alman firmalarının yatırımlarını Almanya yerine Romanya'da yapma isteğine nasıl bir tepki verileceği ise merak konusu. Romanya'da işçilik ücretleri Almanya'ya kıyasla çok daha ucuz. Avrupa Birliği'nin yeni üyeleri arasında yer alan Romanya, ucuz işçilik nedeniyle Avrupa'da birçok şirketin yatırım yaptığı yerlerden birisi haline geldi. Romanya'da işçilik ücretleri sektörlere göre farklılık arz etmekle birlikte, Almanya'ya kıyasla dört ila on kat arasında daha ucuz.




    Volkswagen ve Daimler de Romanya'nın Cazibesine Kapıldı Yorumları