Alman Yaşlılar, Hala İkinci Dünyas Savaşı Etkisinden Kurtulamadı   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 05-20-2008 (21:01)   Son Mesaj: 05-20-2008 (21:01)    Cevap: 0    Gösterim: 869  

    05-20-2008

    Alman Yaşlılar, Hala İkinci Dünyas Savaşı Etkisinden Kurtulamadı

    Almanya'da yaşayan yaşlıların hala ikinci dünya savaşının etkisi altında yaşadığı ortaya çıktı. Savaşın bitmesinden bu yana 60 yılı aşkın zamanın geçmesine rağmen, Almanya'da yaşayan ve savaşı gören yaşlılar, savaş sonrası ruh haletinden kurtulmuş değiller. Daha çok psikolojik olan bu rahastızlıklar, kendini en çok uyku düzensizliği, dikkatsizlik, heyecan şeklinde farkettiriyor. Bu sonuç Zürich Üniversitesinden Andreas Maercker ile Leipizg Üniversitesinden Elmar Braehler'in Travma Sonrası Stress Bozukluklarını (PTBS) incelemek amacı ile gerçekleştirdiği araştırmadan ortaya çıktı.

    Farklı yaş gruplarından iki bin 400 civarında insanın katıldığı araştırmada, Alman nüfusunun yüzde 2.32'ne denk gelen 1.8 milyon insanın zamanında bir travma geçirdiğini ve bu travmanın hala üzerinde etkilerinin olduğu ortaya çıktı. Teste katılan ve yaşları 60-95 arasında değişen insanlarda travma belirtilerinin belirgin düzeyde ortaya çıktığını dile getiren araştırmacılar, "Yaşlı insanların gençlere göre üç kat daha fazla travma yaşadığını görmek bizi şaşırttı" dedi. Araştırma sırasında yaşlı insanların birçoğu, savaş yıllarında yaşadığını ve savaş sahnelerini gördüğüü dile getirdi. Savaştan sonra onca yılın geçmesine rağmen hala savaşın etkilerini üzerinde hisseden bu insanlar, örneğin itfaiye arabasının sirenlerini duydukları zaman panik atak yaşadıklarını ve bunun küçükken yaşanan bomba saldırısından kaynaklandığını dile getirdi.

    Yaşlıların savaş sırasında yaşadıkları kötü olayları zihinlerinde bir daha canlandırdıklarını dile getiren Maercker, "Yaşlılar savaşta kaybettikleri aile fertlerini, yakınlarını ve sınıf arkadaşlarını akıllarına getiriyor ve bu sayede savaş sahnelerine ve okul yıllarına geri dönüyor. Bu anıların akıllara gelmesi neticesinde ortaya çıkan bozukluklar ise birçok zaman depresyon olarak yalnış tanımlanıyor" dedi ve yaşlılardan "savaş sahneleri geri dönüyor" şeklindeki şikayetlerinin daha sık dile getirildiğine dikkat çekti.

    Die Welt gazetesinde çıkan habere göre onlarca sene boyunca savaş konusunun konuşulması yasak, tabu konulardan biri olduğunu söyleyen uzmanlar, yaşlıların ancak gerginliğin ve savaşın olmadığı bu günlerde kendi hayatlarının bilançosunu çıkarabildiğini bildirdi. Savaş anılarını canlanmasına neden olan bu anılar ise stres bozuklularına neden oluyor




    Alman Yaşlılar, Hala İkinci Dünyas Savaşı Etkisinden Kurtulamadı Yorumları